fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAir Montenegro odustao od kupovine trećeg Embraera

Air Montenegro odustao od kupovine trećeg Embraera

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna avio-kompanija Air Montenegro je zbog nedostatka novca odustala od kupovine trećeg aviona za svoju flotu, Embraera E-195, koji je nekada letio u sklopu Montenegro Airlinesa (MA) u stečaju.

Air Montenegro je, kako pišu Vijesti, o tome obavijestio Vladu od koje traži da riješi problem, odnosno da kupi avion, jer će u suprotnom brazilska banka BNDS, u čijem je vlasništvu avion, aktivirati državnu garanciju koja je 2010. godine data za kupovinu aviona.

U tom slučaju trošak po državu bi bio veći od 12 miliona USD.

U dopisu koji je sredinom novembra uputio Vladi, Air Montenegro navodi da nema mogućnosti da iz dodijeljenog novca iz budžeta od brazilske banke BNDS otkupi popularni Čarli, kako je avion registracije 4O-AOC nazivan, i da uloži veliki novac neophodan za vraćanje tog aviona u takozvano plovidbeno stanje.

Dopis koji je menadžment Air Montenegra uputio premijeru Zdravku Krivokapiću u četvrtak je zvanično stavljen na sajt Vlade.

Vlada je 24. juna dala zeleno svjetlo kompaniji Air Montenegro da novcem od svog osnivačkog kapitala za iznos od 5,36 miliona USD od brazilske banke otkupi Embraer E195.

Taj avion je, od svog izlaska iz fabrike u Brazilu, u julu 2010. godine, letio u floti MA, koja ga je kupila na kredit, ali ga nije do kraja otplatila.

Zbog toga je bilo planirano da Air Montenegro otkupi ovaj avion od Brazilaca, plaćajući za njega iznos od 5,3 miliona USD u tri jednake godišnje rate koje dospijevaju početkom naredne, odnosno 2023. i 2024. godine.

Međutim, ispostavilo se da u Čarlija treba uložiti još više od osam miliona USD da bi on bio vraćen u plovidbeno stanje, zbog čega je Air Montenegro Vladu obavijestio da odustaje od kupovine, jer nema novca u osnivačkom kapitalu koji je država unijela u tu kompaniju.

Čarli nije letio skoro godinu od kada je obavio posljednji let u istoriji MA preletjevši sa aerodroma Tivat, gdje mu je bila baza, na aerodrom Podgorica, 26. decembra prošle godine.

Avion je tada bio potpuno ispravan i plovidben, pa je pitanje šta se s njim desilo u protekloj godini, koliko je van upotrebe ležao na aerodromu Podgorica, i kako je devastiran do te mjere da u njega sada treba uložiti novac kako bi se vratio u operativnu upotrebu.

U dopisu se navodi da je činjenica da postoji izvjesnost aktiviranja državne garancije koju je BNDES-u izdalo nekadašnje Ministarstvo saobraćaja pomorstva i telekomunikacija, 12. jula 2010. godine, prema kojoj se država Crna Gora neopozivo i bezuslovno obavezala da će u slučaju prekršaja ugovora od zakupca predmetnog vazduhoplova – MA, obezbijediti da se odmah izvrši isporuka aviona, da se vazduhoplov odmah deregistruje od vazduhoplovnih vlasti Crne Gore, da se obešteti banka i isplati iznos svih troškova i gubitaka koje je banka pretrpjela.

”Zato Odbor direktora Air Montenegra predlaže osnivanje novog pravnog lica od Vlade, kao najoptimalniji model, putem kojeg bi se izvršila kupovina i spriječilo aktiviranje državne garancije, te sačuvala značajna sredstva i vazduhoplov u koji je, prema procjenama, uloženo preko 38 miliona USD. Na ovaj način bi država za iznos od oko 13,4 miliona USD stekla vlasništvo nad tim vazduhoplovom i obezbijedila prestanak svih obaveza po prethodno prekršenom ugovoru od MA”, navodi se u dopisu.

Kao drugu opciju za očuvanje dosadašnjeg ulaganja od 38 miliona USD u otplatu Čarlija i izbjegavanje dodatnih višemilionskih troškova u slučaju njegovog vraćanja banci, oni su predložili da Vlada kupi avion, a onda ga da u zakup Air Montenegru, koji bi ga komercijalno koristio.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije