fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAbazović: Više nego dobrodošli strani investitori koji žele da ostvare fer biznis

Abazović: Više nego dobrodošli strani investitori koji žele da ostvare fer biznis

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Strani investitori, koji žele da ostvare fer biznis, više su nego dobrodošli u Crnu Goru, poručio je potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović i dodao da je cilj izvršne vlasti da suzbije sve vidove negativiteta koji kreiraju ambijent opšte nesigurnosti.

On je, u okviru Godišnje skupštine Savjeta stranih investitora (SSI), kazao da je ambicija Vlade da stvori ambijent u kojem će svako ko želi da ostvari fer biznis moći to lagano da uradi u skladu sa svim važećim procedurama.

„Zajednički moramo da suzbijamo sve vidove negativiteta, od korupcije i namještanja stvari, koje kreiraju ambijent opšte nesigurnosti i da idemo ka tome da budemo pravna država u kojoj će investirori osjećati veću sigurnost nego ranije, ali i da stvorimo ambijent sa mnogo većom predvidljivošću nego što je to bilo ranije“, rekao je Abazović.

On je kazao da država mora postati politički dosadna, što znači da će stvari biti vrlo predvidljive, da će biti dovoljno stabilnosti i da će institucije da ojačaju do one mjere gdje će svi da osjećaju jednu dozu komfora.

„Sve investitore koji su nesavjesni i koji pokušavaju preko nekih drugih veza ili konekcija da ostvaruju profit nelojalnom konkurencijom treba eliminisati sa tržišta“, poručio je Abazović.

On je kazao da je cilj stvoriti pravnu državu i da fokus bude na ekonomiji.

“Ove godine ostvaren je značajan napredak, da je špic turističke sezone bio nikad bolji otkad se vrši metrika. Bez obzira na zvaničnu statistiku 45 ili 60 dana je bilo nezapaćene sezone i ostvarena je velika potrošnja“, rekao je Abazović.

On je dodao da je Crna Gora pokazala da je zemlja velikih mogućnosti i potencijala.

„Međuim, treba ići ka diverzifikaciji privrede i ne treba se isključivo oslanjati samo na turizam“, smatra Abazović.

On je kazao da su se, bez obzira na uspješnu sezonu, čule negativne poruke investitora da ne osjećaju sigurnost, ni dobru komunikaciju sa Vladom ili institucijama.

„Želim da ohrabrim investitore da investiraju u Crnu Goru, jer ako postoji zemlja koja u narednom periodu treba da bude super atraktivna to je Crna Gora“, saopštio je Abazović.

Predsjednik SSI, Christoph Schoen, kazao je da je ova godina bila uspješna u smislu ekonomskog oporavka.

 

„Recesija od 15 odsto tokom prošle godine je sada pokretač bruto domaćeg proizvoda (BDP) od skoro 11 odsto u ovoj godini. Zbog toga se može reći da je krizno upravljanje od Vlade i Centralne banke (CBCG) bilo pravovremeno, efikasno, profesionalno i dovoljno posvećeno da podrži oporavak“, rekao je Schoen.

Pored toga, prihodi su bili iznad planiranih i zbog bolje naplate poreza na dodatu vrijednost (PDV) i neporeskih prihoda.

„Vrijedi pomenuti i Zakon o elektronskoj fiskalizaciji gdje se očekuje dalji pozitivan uticaj na naplatu PDV-a i suzbijanje sive ekonomije. Tu su i ostale pozitivne inicijative, kao što je osnivanje kreditno garantnog fonda i program Evropa sad“, smatra Schoen.

On je kazao da je značajno i blagovremeno uključivanje i komunikacija sa poznatim udruženjima.

„Imamo puno razloga da budemo optimisti s obziom na napredak koji je ostvaren ove godine ali me još mnogo toga ispred nas i potreba je bliska saradnja svih aktera“, poručio je Schoen.

SSI, kako je dodao, snažno podržava i nudi aktivno učešće u procedu ekonomskih reformi za dobrobit svih građana.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, kazao je da je u ekonomskog dijelu Vlada prevazišla svoja očekivanja kada je u pitanju ova godina.

 

„U decembru prošle godine smo imali pad aktivnosti od 15 odsto BDP-a koji smo za godinu pretvorili u najbrži ekonomski rast u Evropi od 14 odsto. Takođe, deficit od 11 odsto BDP-a u prošloj godini ove će iznositi od dva do tri odsto“, podsjetio je Milatović.

On je kazao da je prošle godine bilo zarađeno 140 miliona EUR od turizma, koje su ove godine pretvorili u 700 miliona u prvih devet mjeseci.

„Imamo program Evropa sad koji obuhvata povećanje životnog standarda građana i čini crnogorsku ekonomiju jednom od najkonkurentnijih u Zapadnom Balkanu time što rasterećuje troškove rada“, rekao je Milatović.

On je kazao da je to zajednički rad svih, kao i da želi da i naredna godina u ekonomskom smislu bude još bolja nego ova.

„Zajedničkim naporima i iskrenim dijalogom sa pivredom možemo da uradimo još više u narednom periodu“, zaključio je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije