fbpx
NaslovnicaMINA Business5G mreža Telekoma dostupna za gotovo 70 odsto građana Crne Gore

5G mreža Telekoma dostupna za gotovo 70 odsto građana Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – 5G mreža Crnogorskog Telekoma dostupna je za gotovo 70 odsto stanovništva u Crnoj Gori, a Telekom ima i najveću pokrivenost stanovništva i teritorije 4G mrežom, pokazuju zvanična mjerenja Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

“Kada je o 4G mreži riječ, Telekom ima najveću pokrivenost naseljene teritorije Crne Gore – više od 97 odsto stanovništva u zemlji pokriveno je Telekom 4G mrežom. Uz to, Telekom je 4G mrežom pokrio gotovo 78 odsto ukupne teritorije Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

5G mrežom Telekom je, kako se dodaje, pokrio 68,92 odsto stanovništva u Crnoj Gori, kao prvi i operator sa najvećom pokrivenošću 5G mrežom na teritoriji Crne Gore.

“Mrežu najnovije generacije Telekom je lansirao u Podgorici u aprilu, dok je u julu cijelo urbano jezgro glavnog grada pokriveno 5G mrežom, i nastavljeno njeno širenje u drugim crnogorskim gradovima”, rekli su iz Telekoma.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Stjepan Udovičić, kazao je da danas u 18 crnogorskih gradova imamo aktivnu 5G mrežu, a u Podgorici 5G stanice na 25 lokacija čime pokrivaju gotovo čitav grad.

“Krajnji cilj je da 5G mrežu učinimo dostupnom u svim crnogorskim gradovima“, rekao je Udovičić.

Iz godine u godinu Telekom bilježi najveći internet saobraćaj, odnosno najveći godišnji protok gigabajta kroz mobilnu mrežu, u Crnoj Gori.

„Telekom ima najveći broj postpejd korisnika i korisnika mobilnog interneta u zemlji, pa ovi podaci kada se ukrste mnogo govore o kvalitetu mobilne mreže Telekoma. Nakon što smo ove godine u rekordno kratkom roku realizovali modernizaciju 4G mreže na 80 lokacija u zemlji, saobraćaj u mobilnoj mreži Crnogorskog Telekom povećao se 56 odsto tokom ljeta, odnosno sa 93 terbajta dnevno prošle godine na 145 terabajta dnevno ove godine u ljetnjim mjesecima”, rekao je Udovičić.

On je kazao da nastavljaju dalje sa razvojem mobilne mreže kako bi građanima Crne Gore omogućili pristup tehnologijama budućnosti.

“Paralelno sa razvojem mreže radimo i na unapređenju sistema i širenju kapaciteta kako bismo omogućili nesmetan rad servisa u svim situacijama, pa i u slučajevima kada se suočavamo sa velikim opterećenjima na mreži, i uz podršku eksperata iz Deutsche Telekom grupe napravili smo velike i značajne korake u tom dijelu“, naveo je Udovičić.

Ovakvom pokrivenošću Telekom je prema svim kriterijumima ispunio zahtjeve iz odobrenja za korišćenje radio-frekvencija koje je Agencija za elektronske komunikacije postavila pred crnogorske operatore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije