fbpx
NaslovnicaMINA Business4iG se pridružio O-RAN Alijansi

4iG se pridružio O-RAN Alijansi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlasnik kompanije One, mađarska 4iG Grupa, se pridružila O-RAN ALijansi kao punopravni član.

Iz 4iG-a su rekli da odlučno osvajaju telko industriju i grade partnerstva sa najznačajnijim igračima u ovoj branši.

“Međunarodna alijansa, koja je osnovana 2018. godine, ima za cilj da sisteme radio komunikacija učini efikasnijim stvaranjem slobodno dostupne, otvorene razvojne platforme. Inicijativa Open RAN, koju podržava i američka vlada, otvoriće tržište RAN (Radio Access Network/Mreža radio pristupa), što je odlična poslovna prilika za 4iG”, navodi se u saopštenju.

Sa globalnom mrežom kontakata i baze znanja O-RAN Alijansa, mađarska ICT grupa može postati predvodnik IT telekomunikacijske konvergencije i inovacija 5G tehnologije, koristeći mogućnosti koje već ima na raspolaganju.

Tržištem sistema za radio prenos trenutno dominira nekolicina velikih proizvođača. Inicijativa O-RAN, sa svojom otvorenom razvojnom platformom i javno dostupnim standardima, predstavlja ulaznu tačku na ovo do sada zatvoreno tržište.

“Ključni cilj globalne alijanse je omogućiti kompanijama i organizacijama, uključujući univerzitete, da razviju komponente infrastrukture radio mreže, softver i specifične aplikacije za sisteme prenosa, čime se ne samo povećava konkurencija već i poboljšava efikasnost rješenja”, dodaje se u saopštenju.

Pored trenda IT-telekomunikacione konvergencije, O-RAN stratešku inicijativu podržavaju neophodne inovacije i mogući pravci razvoja nadolazeće 5G ere.

Izvršni direktor 4iG grupe, Péter Fekete, komentarišući pristupanje, kazao je da vide tehnološku konvergenciju IT i telekomunikacija kao očiglednu priliku.

“Konvergencija IT-Telco ključni je element strategije rasta 4iG, koja otvara profitabilne izglede za Grupu u cjelini”, rekao je Fekete.

On je naveo da O-RAN inicijativa predstavlja tehnološki kišobran pod kojim se mogu razvijati svi potencijali 4iG-a, budući da ova platforma koja spaja inovacije i zajedničku ekspertizu može donijeti iskorak u sva tri njihova poslovna područja, u IT-ju, telekomunikacijama i odbrani, zajedno ili odvojeno.

Kontinuirani rast mobilnog prometa podataka čini razvoj telekomunikacionih mreža i prateće infrastrukture neizbježnim, ali i preduslovom za uvođenje 5G. O-RAN omogućava mobilnim operaterima da prilagode postojeće ili nove mrežne elemente i sisteme svojim specifičnim potrebama.

“Pristup fokusiran na softver će pomoći u smanjenju izloženosti i troškova dobavljača, te poboljšati operativnu, energetsku i troškovnu efikasnost. Odvajanjem hardvera i softvera baznih stanica i stvaranjem otvorene razvojne platforme, elementi mrežne infrastrukture mogu se kombinovati i učiniti skalabilnim kako bi se stvorili konkurentniji i automatizovaniji ICT ekosistemi”, rekli su iz 4iG-a.

O-RAN rješenje se može koristiti za efikasnu implementaciju sve raširenijih IoT (Internet of Things/Internet stvari) uređaja, kao i Industry 4.0 rješenja.

“O-RAN je pristup fokusiran na softver u kojem dobavljači isporučuju alate neutralne prema dobavljačima operaterima sistema, a zajednička, otvorena platforma omogućava pristup svakom nezavisnom razvoju”, navodi se u saopštenju.

Pored 4iG, članovi O-RAN Alijanse uključuju Dish, 1&1, AT&T, Bell, US Cellular, Verizon, Vodafone, China Mobile, China Telecom, Rakuten Mobile i T-Mobile.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije