fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDodijeljeni sertifikati polaznicama prve generacije Women on Boards programa

Dodijeljeni sertifikati polaznicama prve generacije Women on Boards programa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investiciono-razvojni fond (IRF) dodijelio je sertifikate prvoj generaciji polaznica programa razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja u Crnoj Gori – Women on boards.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a, Velizar Kaluđerović, je na svečanoj dodjeli sertifikata kazao da ta institucija prepoznaje snagu ženskog liderstva i doprinos koji žene daju u oblasti korporativnog upravljanja, te da ima jasnu viziju kakve to benefite donosi jačanju ekonomskog rasta i razvoja.

“Prve godine realizacije programa ostvarili smo cilj – osnažili smo, obučili u relevantnim oblastima i umrežili 21 liderku, koje mogu samouvjereno i energično da daju doprinos na ključnim pozicijama u korporativnom odlučivanju”, rekao je Kaluđerović.

On je, kako je saopšteno iz IRF-a, istakao da je realizacijom programa Women on boards, IRF pokazao spremnost da, ne samo investiciono jača privredu Crne Gore, već i kreira povoljnije okruženje i stvara preduslove koji dugoročno donose velike benefite društvu.

Kaluđerović je podsjetio na brojne aktivnosti koje su doprinijele da je od 2022. godine IRF podržao oko 300 projekata u vrijednosti od oko 42 miliona EUR u kojima su žene nosioci biznisa.

Šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Crnoj Gori, Remon Zakaria, saopštio da su ponosni što su doprinijeli realizaciji programa Women on boards, ističući da je on osmišljen u skladu sa EBRD strategijom o rodnoj ravnopravnosti.

On je poručio i da je učešće žena u upravljanju kompanijama i procesima odlučivanja ključno za povećanje rodne raznolikosti u privatnom sektoru.

“Studije su pokazale da su kompanije sa ženama u upravljanju i strukturama odlučivanja, otpornije na krize i imaju sveukupno bolje rezultate. S radošću očekujem nova izdanja programa Women on boards svake godine“, kazao je Zakaria.

Guvernerka Centralne banke (CBCG), Irena Radović, koja je i inicijatorka Women on boards programa u Crnoj Gori, istakla je da su baš polaznice i njihova inspirativna uloga u programu siguran pokazatelj da je među ženama imamo sjajan kadar u svim sferama poslovanja, u javnom i privatnom sektoru.

“Podstrek ste za sve nas da radimo na daljoj inkluzivnosti žena na pozicijama ekonomskog odlučivanja. Ohrabrujem vas da svoj profesionalni put nastavite, odlučno, posvećeno i profesionalno, kao i do sada, a ličnim primjerom, kroz priliku da vodim krovnu finansijsku instituciju naše države, želim da budem snažna podrška i dokaz da to možemo i da ta mjesta zaslužujemo”, poručila je Radović.

U ime polaznica, prisutnima se obratila direktorica marketinga i komunikacija u Portonovom, Adrijana Husić, kazavši da im je bila čast da budu dio Women on boards programa, ali da se iznad svega raduju prilici da sve što je građeno u prethodnih nekoliko mjeseci zajedno implementiraju.

Program Women on boards je, po uzoru na zemlje Evropske unije (EU), prvi put realizovan u Crnoj Gori kako bi se crnogorski poslovni ambijent pripremio za predstojeće izmjene Zakona o privrednim društvima, kojima se predviđa veće učešće žena na pozicijama odlučivanja do juna 2026, u skladu sa obavezujućom pravnom tekovinom EU i implementacijom ESG standarda u Crnoj Gori.

IRF je program realizovao u saradnji sa EBRD-om i PricewaterhouseCoopers, dok su podršku programu dali su gotovo svi lideri parlamentarnih partija, članovi diplomatskog kora u Crnoj Gori, te lideri domaćih i međunarodnih privrednih asocijacija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Lovćen pobjednik Kupa

Podgorica, (MINA) - Rukometaši Lovćena pobjednici su Kupa Crne Gore. Lovćen, koji je ove sezone...