fbpx
NaslovnicaGlavna vijestŽICG dala 475,5 hiljada EUR za 71 otpremninu

ŽICG dala 475,5 hiljada EUR za 71 otpremninu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Željeznička infrastruktura (ŽICG) omogućila je realizaciju sporazumnog prestanka radnog odnosa od kraja 2018. do danas za 71 zaposlenog uz isplatu otpremnine u ukupnom iznosu od 475,5 hiljada EUR.

“Na ovaj način je stvorena mogućnost zapošljavanja nedostajućeg visokostučnog kadra, radi njihove obuke i pripreme za preuzimanje, organizovanje i upravljanje preduzećem u narednom periodu, kroz smjene generacija”, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije je saopšteno da su u cilju što bolje organizacije poslovnih procesa preduzeli značajne mjere za smanjenje ukupnih troškova u tekućem poslovanju preduzeća, uz punu poslovnu saradnju sa oba reprezentativna Sindikata, prenosi Pobjeda.

To je, kako se navodi, za rezultat imalo ostvareni pozitivan poslovni rezultat za prvih šest mjeseci tekuće godine, koji omogućava dalju internu reorganizaciju radi povećanja stepena efektivnosti i efikasnosti poslovanja.

“U cilju poboljšanja ukupnog privrednog ambijenta unutar same kompanije i vodeći računa o konkurenciji u drugim vidovima saobraćaja i privrednom razvoju u okruženju, ŽICG je preduzela mjere smanjenja troškova, ograničavanja novog zapošljavanja u administraciji, smanjenja ostvarenih prekovremenih časova i primijenila institut sporazumnog prestanka rada, što je dovelo do pozitivnog rezultata za šest mjeseci”, dodaje se u saopštenju.

ŽICG je za pola godine ostvarila profit od tri hiljade EUR. Taj rezultat je preokret u odnosu na isto vrijeme prošle godine kada su bili u minusu 780 hiljada EUR.

U kompaniji je održano više sastanaka na temu sanacije, reorganizacije i kontrole, radi unapređenja željezničkog sektora i primjene utvrđenih metoda za brži privredni rast i unapređenje ukupnog poslovanja i boljeg korišćenja raspoloživih kapaciteta.

Predsjednik odbora direktora ŽICG, Safet Kalač, kazao je da su zanimanja koja su direktno u vezi sa bezbjednošću željezničkog saobraćaja veoma specifična i zahtijevaju odgovarajuću, odnosno prvu zdravstvenu grupu.

“Zaposleni, koji nakon više godina provedenih na tim poslovima izgube zdravstvenu grupu, te stoga ne mogu više obavljati poslove i radne zadatke neposrednog regulisanja željezničkog saobraćaja, kao i oni koji zbog ispunjenja jednog od uslova za odlazak u penziju, više nijesu u mogućnosti da pruže punu efikasnost u radu, prihvatili su, na obostrano zadovoljstvo, ponudu sporazumnog prestanka radnog odnosa”, rekao je Kalač.

Najčitanije

Lovćen pobjednik Kupa

Podgorica, (MINA) - Rukometaši Lovćena pobjednici su Kupa Crne Gore. Lovćen, koji je ove sezone...