fbpx
NaslovnicaGlavna vijestŽene da što više razmišljaju u pravcu pokretanja sopstvenog biznisa

Žene da što više razmišljaju u pravcu pokretanja sopstvenog biznisa

Bar, (MINA-BUSINESS) – Žene bi trebalo što više da razmišljaju u pravcu pokretanja sopstvenog biznisa i spremno čekaju priliku kako bi je iskoristile, poručila je vlasnica poslastičarnice Tre sorelle u Baru, Nataša Plamenac.

Ona je kazala da se prilike ipak dešavaju, iako djeluje da nije tako, ali da žene treba da budu hrabre i „zakorače“ u sopstveni biznis.

Ideja za otvaranjem poslastičarnice javila se prije pet godina, ali je Plamenac čekala pravi trenutak i otvorila je u junu prošle godine.

„Talenat za pravljenje poslastica i slanih peciva sam naslijedila od majke, koja se bavi poslastičarstvom već 15 godina i koja me i zainteresovala za tu djelatnost. Takođe, ona mi danas pruža i najveću pomoć, posebno kada moram da uskladim porodične i poslove oko poslastičarnice“, rekla je Plamenac.

Ona je dodala da je, pomažući majci, uvidjela da bi i ona mogla da se bavi tim poslom i da bi, što je najvažnije, u njemu uživala.

Plamenac je saopštila da je najteže bilo obezbijediti uslove za početak biznisa, zbog čega se obratila Biznis start up centru iz Bara za pomoć u pripremi biznis plana, a potom je konkurisala i na Program za podsticaj ženskog preduzetništva barske Opštine u sklopu kojeg su se nudila bespovratna sredstva.

„Konkurisala sam sa biznis planom i pratećom dokumentacijom i osvojila prvo mjesto. Time sam stekla pravo na grant u iznosu od skoro deset hiljada EUR za opremanje poslastičarnice“, kazala je Plamenac.

Ona je poručila da je veoma važno da žene pohađaju obuke iz oblasti preduzetništva i upravljanja biznisom, kako bi bile spremne da apliciraju sa svojom idejom i dobiju sredstva ili neku drugu vrstu podrške i pomoći.

Plamenac, koja ima 11-ogodišnje iskustvo u trgovini, objasnila je da je poslastičarnici dala ime Tre sorelle, jer želi da njen biznis naslijede tri kćerke.

“Preduzeće sam registrovala pod pravnom formom društva sa ograničenom odgovornošću sa nazivom Tri slatkiša, dok sam poslastičarnici dala ime Tre sorelle sa željom da biznis uspješno traje i da ga naslijede i moje tri kćerke”, dodala je Plamenac.

Što se tiče asortimana poslastičarnice, u ponudi su torte, kolači i slana peciva. Takođe, rade i porudžbine, kao i ketering za proslave.

„Sve naše poslastice i slana peciva pravimo od zdravih sastojaka, bez aditiva. Osim toga, sami proizvodimo med, a imamo i lokalne dobavljače za neke proizvode“, kazala je Plamenac.

Ona je navela da je pandemija koronavirusa malo usporila biznis, ali da se nada da će se ubrzo situacija stabilizovati.

„Imamo mnogo planova i noviteta kada je u pitanju širenje našeg asortimana proizvoda, ali vidjećemo kako će se situacija sa koronavirusom dalje razvijati. U svakom slučaju, trudiću se da održim svoj biznis i da ga svakodnevno unapređujem“, poručila je Plamenac.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...