fbpx
NaslovnicaGlavna vijestZakonom do nižih međubankarskih naknada za platne kartice

Zakonom do nižih međubankarskih naknada za platne kartice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je prepremila Predlog zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod transakcija po osnovu platnih kartica, kojim bi se prvi put na cjelovit način uredila ta oblast, pišu Vijesti.

Predloženim zakonom će naknade biti smanjene na 0,2 procenta za transakcije s debitnim i na 0,3 odsto za transakcije s kreditnim karticama.

Meibankarske naknade, koje su osnovni pokretač visokih troškova vezanih za kartične transakcije, banka prihvatilac, odnosno ona koja kod trgovca postavlja POS terminal, plaća banci koja je izdala karticu za svaku platnu transakciju izvršenu upotrebom kartice.

Banka prihatilac ove naknade prevaljuje na trgovca i time one utiču i na visinu naknade koju trgovac plaća za korišćenje POS terminala.

Trgovac dalje ove naknade ugrađuje u cijenu robe i usluga, što osjete i potrošači.

Predlogom zakona, međubankarske naknade ograničavaju se na nivo na kojem su u zemljama Evropske unije (EU), a ostavljen je prelazni period za njegovu primjenu od dvije godine, odnosno do 2022. godine.

Analiza visine međubankarskih naknada, koju je sprovela Centralna banka (CBCG) u avgustu 2018. godine, pokazala je veliku razliku u visini ovih naknada kod pojedinih banaka od 0,3 do 2,6 odsto.

„Postojeća razlika u međubankarskim naknadama i njihova visina imaju negativan uticaj kako na potrošače, tako i na primaoce plaćanja i sprječava inovacije. Uz to, do sada potrošači često nijesu bili upoznati sa naknadama koje primaoci plaćanja plaćaju za platnu karticu kojom se koriste“, navodi se u obrazloženju Predloga zakona.

Kako se dodaje, postoji niz stimulativnih postupaka koje primjenjuju izdavaoci – bonusi i popusti, koji mogu potrošača usmjeriti na upotrebu određene platne kartice, o kojima potrošači uopšte nijesu informisani.

Iz CBCG su kazali da će primjena tog zakona omogućiti snažniju tržišnu utakmicu smanjenjem troškova prihvatanja platnih kartica, povećanjem transparentnosti i konkurentnosti na tržištu, obezbijediti veću zaštitu interesa korisnika platnih kartica i podstaći dalji rast bezgotovinskih plaćanja.

“Ograničavanje visine međubankarskih naknada dovešće do nižih trgovačkih naknada, a zatim indirektno i do snižavanja cijena za potrošače”, objasnili su iz CBCG.

Najčitanije