fbpx
NaslovnicaCrna GoraUpoznati javnost sa sadržajem temeljnog ugovorom sa SPC

Upoznati javnost sa sadržajem temeljnog ugovorom sa SPC

Podgorica, (MINA) – Javnost treba da bude upoznata sa sadržajem temeljnog ugovorom sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), jer mora da zna na šta se država obavezuje, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

“Jako je dobro što se primičemo proceduri potpisivanja ugovora države i još jedne vjerske zajednice”, kazao je Đukanović novinarima, nakon uručenje nagrada Privredne komore u Vili Gorica, komentarišući najavljeno potpisivanja temeljnog ugovora sa SPC.

On je rekao da je u više navrata od vlada iz prethodnog perioda SPC-u nuđen temeljni ugovor po matrici po kojoj su potpisivani i drugi ugovori, ali da je to ona odbijala jer, kako je naveo, nije željela da bude dio pravnog sistema Crne Gore.

Đukanović je kazao da javnost treba da bude upoznata sa sadržajem tog dokumenta.

“Nadam se da novoj Vladi ne pada na pamet da to urade u zakulisnoj proceduri, nakon iskustava koje smo imali sa Odlukom o uslovima za državljanstvo. Moramo da znamo na šta se država obavezuje u temeljnom ugovoru sa SPC”, poručio je Đukanović.

On je kazao da je uvijek je dobro kada postoji ugovor koji, kako je dodao, i neodgovorne ljude čine obzirnijim.

“Samo se nadam da ćemo imati partnersku spremnost sa te adrese, koje ranije nije bilo, da se potpiše ugovor koji će biti u duhu ugovora sa drugim vjerskim zajednicama i koji će doprinijeti da se u Crnoj Gori odvija dobar i demokratski život svih građana, uključujući i one koji žele da upražnjavaju vjerske obrede”, naglasio je Đukanović.

Komentarišući navode sa konferencije Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, da je stambeno pitanje po povoljnim uslovima riješilo 580 osoba, od čega su 175 javni funkcioneri, i da je dobar dio arhive o tome uništen, Đukanović je rekao da nema te informacije.

Kako je naveo, te informacije treba prvo provjeriti, a odgovorne za te odluke treba pitati o čemu se tu zapravo radi. „Ono što može biti medijski intrigantno može biti sasvim zakonski utemeljeno”.

„Ne mogu da pretpostavim da je Vlada tokom svojeg punog ili tehničkog mandata uradila nešto što je nezakonito, pa bi me iznenadilo ukoliko se ispostavi suprotno“, rekao je Đukanović.

Komentarišući posljednje izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o dešavanjima u Crnoj Gori, Đukanović je rekao da “nema dovoljno vremena da prati ta samosažaljiva prenemaganja kolege iz Beograda, i taj nevješti pokušaj zamjene teza”.

“Zaista izgleda tragikomično kada neko ko veoma očigledno preuzima na sebe odgovornost i autorstvo za novo bujanje velikosprskog nacionalizma, pokušava da štete na Balkanu koje proizvode adresira Crnoj Gori” rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, svi treba da se sjete jedne štete ili žrtve koje je crnogorski nacionalizam proizveo.

“Ne moramo se mnogo udubljivati da bi se prisjetili žrtava koje je proizveo srpski nacionalizam”, dodao je Đukanović.

On je kazao da mu je vrlo čudno što Vučić “sebe poistovjećuje sa Srbijom, a Srbiju sa velikosrpskim nacionalizmom”.

Đukanović je kazao da ne želi da komentariše to što se “Vučić upleo u podvaljivanje udbaških podmetačina jednog ili drugog Mandića na temu moje uloge u ratu u Bosni i Hercegovini”.

“Više puta samo o tome govorio, a ponavljanje te teze govori o slabosti pozicije njihove politike i slabosti argumenata da odbrane svoj odnos prema Crnoj Gori, pa se umjesto tih argumenata potežu kvaziargumenti iz prošlosti”, naveo je Đukanović.

Upitan da prokomentariše izjave srpskih ministara Aleksandra Vulina i Nikole Selekavića koji ga dovode u vezi sa komitskim pokretom, Đukanović je rekao da je riječ o nevještoj zamjeni teza koja počiva, ili na apsolutnom neznanju crnogorske sadašanjosti, ili na opasno pokvarenim namjerama.

“Pročitao sam izjave gdje se komitski pokret povezuje sa mnom, pa se onda doživljava kao opasni izvor crnogorskog nacionalizma”, kazao je Đukanović.

On je upitao šta se može očekivati od ministara koji ne “mogu da prebace preko usta žaljenje zbog genocida u Srebrenici”.

“Očekujete od njih da znaju istoriju, da upute izvinjenje Crnoj Gori za ono što je srpska žandarmerija radila komitama i njihovim porodicama”, naveo je Đukanović.

Komentarišući incidente u Pljevljima, Đukanović je rekao da je to postalo uobičajeno u novoj političkoj realnosti u Crnoj Gori.

On je podsjetio na netrpeljivost nakon parlamentarnih izbora, ističući da je dobro da su pripadnici vlasti osudili ta dešavanja.

“Moramo pokazati odlučnost da suzbijemo retrogradne ideje koje žive među nama. Rizikujemo da previdimo da pored nas žive ljudi koji imaju druga stanovišta, druge civilizacijske vrijednosti”, poručio je Đukanović.

Na pitanje kada će se vakcinisati protiv koronavirusa, Đukanović je rekao da je preporuka ljekara da, zbog velikog broja antitijela, treba da sačeka sa vakcinacijom.

“Kontrolom kod ljekara došli smo do rezultata da imam veliki broj antitijela, iako nijednom tokom trajanja pandemije, a po prirodi posla sam morao da se testiram makar 30 puta, nijesam imao pozitivan test na koronavirus”, rekao je Đukanović.

On je poručio da koronavirus može pobijediti samo medikament i da snažno podržava vakcinaciju.

Najčitanije