fbpx
NaslovnicaCrna GoraU novoj mreži samo državne zdravstvene ustanove

U novoj mreži samo državne zdravstvene ustanove

Podgorica, (MINA) – Vlada je usvojila Odluku o novoj mreži zdravstvenih ustanova u kojoj će, po uzoru na zemlje okruženja, biti samo zdravstvene ustanove čiji je osnivač država, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Iz tog resora su kazali da će za zdravstvene usluge koje nije moguće pružiti u propisanom roku i na zadovoljavajući način u javnom zdravstvu, Fond za zdravstveno osiguranje sklopiti posebne ugovore sa privatnim zdravstvenim ustanovama (PZU).

Ugovori će, kako su naveli, biti sklopljeni nakon javnog poziva koji će biti objavljen u najkraćem roku.

Iz Ministarstva su kazali da se donošenjem te odluke i propisivanjem da se ugovori sa PZU zaključuju nakon sprovedenog postupka po javnom pozivu, obezbjeđuje ravnopravna utakmica svim zdravstvenim ustanovama koje budu ispunjavale propisane uslove, bez stavljanja u povlašćeni položaj bilo koje.

„Monopola više neće biti. Naprotiv, ova Odluka obezbijediće građanima blagovremeniju, kvalitetniju i dostupnu, u što kraćem roku, zdravstvenu zaštitu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će, kako se ne bi dovelo u pitanje pružanje zdravstvene zaštite, aktuelni ugovori sa PZU važiti do zaključivanja novih ugovora.

„Ovaj postupak treba da se okonča u narednih šest mjeseci“, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije