fbpx
NaslovnicaCrna GoraSpajić: Očekujem da amandmani Crne Gore budu prihvaćeni

Spajić: Očekujem da amandmani Crne Gore budu prihvaćeni

Podgorica, (MINA) – Premijer Milojko Spajić kazao je da očekuje da amandmani koje je Crna Gora podnijela na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici budu prihvaćeni, dodajući da su oni dobrodošli u trenutnoj konstelaciji i zategnutim odnosima u regionu.

Spajić je na konferenciji za novinare sa evropskim komesarem za proširenje Oliverom Varheljijem na Samitu lidera Zapadnog Balkana, kazao da je suština evropskih integracija regionalna saradnja i da prošlost ne smije da definiše budućnost.

Spajić je naveo da je, gledajući istoriju Evropske unije (EU) za Njemačku bila ključna saradnja sa Francuskom, državom sa kojom je imala probleme kroz istoriju.

Komentarišući protestnu notu Hrvatske u vezi sa eventualnim usvajanjem Rezolucije o genocidu u Jasenovcu, Spajić je poručio da je ubijeđen da će Crna Gora imati dobre odnose i sa Hrvatskom i sa svim državama regiona.

Upitan da li je došlo do promjena u crnogorskoj regionalnoj i spoljnoj politici, Spajić je odgovorio da se sva bilateralna pitanja rješavaju u prijateljskoj atmosferi.

„Zapadni Balkan je jedinstven. Mislim da smo jako blizu rješenja za bilateralne probleme koji su opterećivali multilateralna pitanja“, rekao je Spajić.

On je kazao da su crnogorski amandmani na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici bili jako dobrodošli u trenutnoj konstelaciji i zategnutim odnosima u regionu.

“Očekujem da budu prihvaćeni“, rekao je Spajić, dodajući da će prvi amandman najvjerovatnije biti dio osnovnog teksta, dok se još razgovara o formulaciji za drugi.

Varhelji je, komentarišući dobijanje Izvještaja o privremenoj ispunjenosti mjerila (IBAR), kazao da EK radi blisko sa Vladom Crne Gore.

„Iako nijesmo tu još, još nam trebaju neke odluke“, rekao je Varhelj, podsjećajući da parlament treba da usvoji određene zakone.

Kako je dodao, ako Vlada nastavi da odrađuje intenzivno dio posla kao prvih mjeseci, očekuje pozitivan ishod Međuvladine konferencije početkom ljeta.

„Vjerujem da ćemo imati uspješnu konferenciju, iako još posla ima da se uradi“, kazao je Varhelji.

Upitan da prokomentariše protestnu notu Hrvatske i upozorenje da bi usvajanje Rezolucije o Jasenovcu moglo uticati na evropski put Crne Gore, Varhelji je kazao je jasno da je preduslov za članstvo imati dobre susjedske odnose.

„Vidjeli smo da je taj kriterijum jako osjetljiv, jako centralan, zato uijek tražimo od kandidata da se poveže dobro sa člonicama Unije“, rekao je Varhelj.

On je kazao da je ubijeđen da će crnogorska Vlada riješiti problem sa Hrvatskom.

Na pitanje da li je Crnoj Gori potrebna rezolucija o Jasenovcu, Varhelj je naglasio da ne želi da se miješa u interpretaciju istorije.

Spajić i Varhelji su ranije, na sastanku uoči Samita, ocijenili da je crnogorska administracija uspješno odgovorila na izuzetno ambiciozan plan i da to će, ukoliko preostale obaveze budu ispunjene, rezultirati dobijanjem IBAR-a.

Iz Vlade je saopšteno da su Spajić i Varhelji saglasni da je Crna Gora uspješna u odlučnom ispunjavanju prioriteta iz pregovaračkih poglavlja za oblast vladavine prava.

To će, kako su ocijenili, ukoliko sve preostale obaveze budu ispunjene, rezultirati dobijanjem IBAR-a i nastavkom daljeg integracionog procesa.

Spajić je rekao da je zadovoljan odnosom EK prema Crnoj Gori i kazao da je u pogledu politike proširenja ovo jedna od najuspješnijih faza u posljednjih nekoliko godina.

Varhelji je, kako je saopšteno, istakao značaj organizacije Samita lidera Zapadnog Balkana u Crnoj Gori.

To je, kako je naveo, prilika da se Crna Gora još jednom potvrdi kao kohezioni faktor u regionu na koga svi međunarodni partneri mogu računati, posebno kada je u pitanju očuvanje stabilnosti i nastavak ukupnog razvoja.

“EK snažno podržava sve aktivosti u tom pravcu”, istakao je Varhelji.

Samitu lidera Zapadnog Balkana i EU prisustvuju i pomoćnik američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju Džejms O Brajen i specijalni izaslanik Francuske za Zapadni Balkan Rene Trokaz.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Spajić: Olimpijski duh će narednih dana ujediniti svijet

Podgorica, (MINA) - Olimpijski duh će u Parizu narednih dana ujediniti svijet, kazao je...