fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSenatori predložili zakon za borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu

Senatori predložili zakon za borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu

Podgorica, (MINA) – Grupa američkih senatora iz Demokratske i Republikanske stranke predstavila je nacrt zakona čiji je cilj podrška ekonomskom razvoju, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući izradu nacrta zakona o posebnim sankcijama za suzbijanje destabilizirajućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Nacrt zakona, inače poznat kao Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, predstavili su demokratska senatorka Dženi Šahin i republikanski senator Rodžer Viker.

Inicijativa dolazi usred povećane zabrinutosti u regionu zbog rata u Ukrajini, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Šahin je kazala da je odnos Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sa Zapadnim Balkanom ključan u ovom trenutku, gdje su evidentne namjere predsjednika Rusije Vladimira Putina da širi zloćudni uticaj širom Istočne Europe.

“Novi dvostranački zakon jača trgovinu i investicije između SAD-a i Zapadnog Balkana, dok se bori protiv korupcije, kroz usvajanje posebnog zakona za sankcije protiv destabilizirajućih aktera. Sve to otvara put širim euroatlantskim integracijama”, rekla je Šahin.

Nacrt zakona nalaže državnom sekretaru da pruži tehničku pomoć svakoj zemlji Zapadnog Balkana u izradi nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

Predviđa se i vraćanje u zakon dvije izvršne naredbe, koje bi garantovale ovlašćenja za sankcije protiv onih koji ugrožavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i koji su umiješani u koruptivna djela.

Cilj Nacrta je promocija univerzitetskih partnerstava, podsticanje angažovanja Mirovnog korpusa u regionu, stvaranje inicijative za liderstvo mladih na Balkanu, i prema zahtjevu Development Finance Corporation otvaranje ranije najavljene kancelarije u regionu.

Viker je rekao da bi predlog zakona poslao snažan dvostranački signal da su SAD predane potpori diplomatije u regiji.

Senatori Dik Durbin, Tom Tilis, Kris Van Holen, Ben Kardin i Kris Marfi podržavaju taj zakon.

Za senatora Tilisa, u vrijeme kada Rusija nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine i prijeti saveznicima u NATO-u, region Zapadnog Balkana je ključan za sigurnost Evrope.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...