fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPrivreda na putu oporavka

Privreda na putu oporavka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska privreda je u prethodnih nekoliko mjeseci krenula putem oporavka, a sve na krilima uspješne turističke sezone, tvrde iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Iz tog resora Vlade naveli su da je pandemija koronavirusa imala negativan uticaj na globalnu ekonomiju, pa tako i na ekonomiju Crne Gore, koja je u velikom dijelu zavisna od turističke industrije, koja je među prvim bila na udaru.

“U prethodnih nekoliko mjeseci pravovremenim planiranjem i kvalitetnim odlukama uspjeli smo da pospješimo ekonomsku aktivnost naše privrede, pa zbog toga možemo reći da je, za razliku od prethodne godine, crnogorska privreda krenula putem oporavka, a sve na krilima uspješne turističke sezone”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Iz Ministarstva nijesu mogli da preciziraju i odgovore na pitanja Pobjede na koje djelatnosti je korona kriza najmanje uticala posljednjih mjeseci ili uopšte nije uticala, odnosno u kojim djelatnostima su posljednjih nekoliko mjeseci postizani najbolji rezultati. Predstavnici Ministarstva su naveli da oni nemaju te podatke.

Iz tog resora Vlade naveli su da je Crna Gora mala država, sa ranjivom ekonomijom, pa svaki pad ekonomske aktivnosti dovodi od povećanja nezaposlenosti, odnosno gubitka radnih mjesta i zatvaranja jednog dijela preduzeća.

“Negativni efekti prouzrokovani pandemijom, kao i izuzetno teška prošlogodišnja turistička sezona, kao rezultat loših odluka tadašnjeg rukovodstva Vlade, doveli su do pada ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori do čak 86 odsto”, tvrde u Ministarstvu.

Iz Ministarstva su dodali da je Vlada kao jedan od glavnih ciljeva postavila ekonomski oporavak države, pa je u skladu sa tim u tekućoj godini usvojila dva paketa mjera podrške građanima u iznosu od 329 miliona EUR.

“U okviru prvog paketa mjera, koji je iznosio 163 miliona EUR, podržane su najranjivije kategorije društva, kao i privreda. Lica koja su se nalazila na evidenciji Zavoda za zapošljavanje podržana su sa jednokratnom pomoći u iznosu od 100 EUR. Sa druge strane, privreda je podržana kroz subvencionisanje zarada, odlaganje i reprogram plaćanja poreza i doprinosa na dohodak, podršku novom zapošljavanju, jednokratnu podršku privredi za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaciju, smanjenje troškova zakupa prostora u državnom vlasništvu i odlaganje ovih obaveza, kao skraćenje roka povraćaja PDV-a”, rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni su naveli da je Vlada u prvom kvartalu proširila opseg ugroženih djelatnosti i povećala subvencije tim djelatnostima sa 70 odsto na 100 odsto minimalne bruto zarade. Takođe, povećan je maksimalni iznos za paušalno poresko oporezivanje sa 18 hiljada EUR na 30 hiljada EUR, čime je pružena pomoć i malim privrednim subjektima.

U okviru drugog paketa mjera podrške građanima i privredi, koji je, kako kažu iz Ministarstva ekonomskog razvoja, imao fiskalni uticaj od 166 miliona EUR, mjere su se odnosile na produženje roka za realizaciju kovid državne pomoći do kraja ove godine, povećanje limita podrške sa 800 hiljada na 1,2 miliona EUR, zatim umanjenje godišnje naknade za korišćenje morskog dobra, subvencioniranje turoperatora (pomoć od 150 hiljada EUR, turističke vaučere za izdavaoce privatnog smještaja u iznosu od 5,5 miliona EUR, subvencioniranje kamate na reprogram postojećih kredita kod poslovnih banaka i IRF-a i dodjelu jednokratne pomoći turističkim vodičima.

“Na osnovu prikazanih podataka o implementaciji Programa subvencionisanja zarada za prvi i drugi kvartal ove godine, kojim je podržano u ukupnom iznosu od preko 27 miliona EUR, 97,36 hiljada zaposlenih, može se zaključiti da su kreirane mjere i mehanizmi podrške adekvatno usmjereni prema djelatnostima u najugroženijim privrednim sektorima”, smatraju predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da je u tom kontekstu Vlada 30. jula usvojila Program za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu, koji će implementirati Ministarstvo ekonomskog razvoja, sa ciljem podsticanja proizvodnje, digitalizacije, cirkularne ekonomije i uvođenja međunarodnih standarda poslovanja, odobravanjem bespovratnih sredstava za postepeno prevazilaženje negativnih efekata krize u poslovanju sektora mikro, malih i srednjih preduzeća.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije