fbpx
10.9 C
Podgorica
October 6, 2022.
NaslovnicaCrna GoraPredložene strože kazne za seksualno nasilje na djecom

Predložene strože kazne za seksualno nasilje na djecom

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava pripremilo je izmjene i dopune Krivičnog zakonika, u cilju maksimalnog pooštravanja kazni zatvora za krivična djela protiv polne slobode koja su učinjena prema djeci i nemoćnima.

Inicijativu za izmjene Krivičnog zakonika u ponedjeljak je podnio kabinet premijera Zdravka Krivokapića.

Iz Kabineta ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava kazali su da je izrađeni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika danas je stavljen u redovnu zakonodavnu proceduru.

“Time je omogućeno da u najkraćem roku Vlada odluči o utvrđivanju Predloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, a potom Skupština raspravlja i odluči o usvajanju istog“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, predloženim izmjenama i dopunama obuhvaćena su sva krivična djela protiv polne slobode iz Glave 18 Krivičnog zakonika, a koja za zaštitni objekat imaju djecu i nemoćne osobe.

Iz Kabineta ministra su kazali da je za sva navedena krivična djela predloženo usvajanje strožih kazni zatvora.

„Za krivična djela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba sa djetetom i obljuba zloupotrebom položaja, predložena je mogućnost da učinilac nekog od ovih krivičnih djela bude kažnjen kaznom dugotrajnog zatvora od 40 godina”, kaže se u saopštenju.

To je, dodaje se, najstroža kazna koju domaće krivično zakonodavstvo predviđa za najteža krivična djela.

Iz Kabineta ministra su istakli da predložene kazne zatvora, koje mogu biti ocijenjene kao drakonske, ne moraju biti izrečene u svakom pojedinačnom slučaju.

„Ali bi mogućnost njihovog izricanja u budućnosti imala, pored ostalog, svrhu generalne prevencije u vršenju ovih krivičnih djela koja nesumnjivo spadaju u društeno najopasnija“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije