fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoslanici o predlogu za razrješenje Đurović

Poslanici o predlogu za razrješenje Đurović

Podgorica, (MINA) – Poslanici crnogorskog parlamenta danas bi trebalo da glasaju o predlogu za razrješenje predsjednice Skupštine Danijele Đurović.

Tu inicijativu potpisao je 31 poslanik klubova Demokratski front (DF) – Nova srpska demokratija, Demokratska narodna i Radnička partija, Demokrate-Demos, DF – Pokret za promjene, Ujedinjene i Prave Crne Gore.

Najavljeno je da će se prije sjednice Skupštine održati sastanak predstavnika partija koje su nakon izbora 2020. godine formirale parlamentarnu večinu, radi eventualnog dogovora o rješevanju političke krize u državi.

U obrazloženju za razrješenje Đurović se podsjeća da je osnovna obaveza predsjednka Skupštine da dosledno sprovodi norme koje propisuju Ustav, zakon i parlamentarni Poslovnik.

Ocjenjuje se da je predsjedavanje Đurović obilježilo kontinuirano kršenje akata kojima se uređuje način funkcionisanja Skupštine.

“Nedopustivo je da onaj ko je zadužen da se stara o doslednom sprovođenju procedura u najvišem
zakonodavnom domu, krši iste, sprovodi anarhiju, onemogućava započeti dljalog o deblokadi instituclja u pravosuđu , tužilaštvu i izradi izbornog zakonodavstva, direktno ugrožavajući evropski put Crne Gore”, kaže se u predlogu.

Podsjeća se da je Đurović na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost svojimm glasom presudno uticala da se smijeni prethodni načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore.

Đurović je ranije kazala da od njene smjene, o kojoj bi trebalo da se glasa u petak, niko ne bi profitirao.

“Sve dok ne bude definisana nova parlamentarna većina, ne smijemo dozvoliti da Skupština ne funkcioniše u punom kapacitetu”, kazala je Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije