fbpx
NaslovnicaCrna GoraPopović: Abazović da obezbijedi podršku 49 poslanika

Popović: Abazović da obezbijedi podršku 49 poslanika

Podgorica, (MINA) – Liberalna partija (LP) pozvala je mandatara Dritana Abazovića da prekine dalja uslovljavanja dijela stranaka koje su potpisale memorandum o saradnji i da, prilikom formiranja manjinske vlade u Skupštini, obezbijedi podršku najmanje 49 poslanika.

LP je, kako je rekao njen lider Andrija Popović, na nivou najviših partijskih funkcionera prošlog mjeseca počela zvanične razgovore sa Abazovićem o eventualnoj podršci i učešću liberala u novoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Popović je agenciji MINA rekao da je Abazoviću tada uručen nacrt sporazuma o parlamentarnoj podršci i političkim prioritetima nove vlade koju bi liberali podržali u parlamentu, ali bi imali i kontrolnu ulogu, preko predstavnika u vladi.

Popović je istakao da je za LP najvažniji dalji demokratski razvoj države uz neupitnost evropske perspektive i članstva u NATO savezu.

“Zahtijevamo od Abazovića da preuzme odgovornost, prekine uslovljavanja dijela memorandumske grupacije i zvanično zatraži podršku kvalifikovane, tropetinske većine od najmanje 49 poslanika, koja bi dovela do izlaska iz političke i institucionalne blokade, evropske perspektive i dogovora oko izbora nosilaca najviših pravosudnih funkcija”, kazao je Popović.

On je naveo da bi u narednih godinu nova vlada imala zadatak da reformiše izborno zakonodavstvo, prihvati preostale preporuke OEBS-a i pripremi prijevremene parlamentarne izbore u 2023.godini.

Popović je rekao da LP, kao jedna od najstarijih crnogorskih parlamentarnih partija uz Demokratsku partiju socijalista (DPS), Socijaldemokratsku partiju i Socijalističku narodnu partiju, nikada nije imala predstavnika u Vladi.

“Vjerujemo da je došlo vrijeme da, još jednom kao i uvijek u zlim vremenima, doprinesemo izlasku iz duboke političke, socijalne i ekonomske krize nikada veće od obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine”, kazao je Popović.

On je istakao da bi eventualna podrška LP novoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti značila prelazak iz opozicionog statusa u vladajući, i da to moraju aminovati najviši partijski organi.

Popović je istakao da u LP očekuju završne pregovore sa mandatarom, konačno usaglašavanje sporazuma o parlamentarnoj podršci i hitno zasjedanje Skupštine koja se, ni nakon 50 dana od početka redovnog proljećnog zasjedanja, nije sastala, što je nezabilježen slučaj u crnogorskoj i evropskoj parlamentarnoj demokratiji.

“U ovom zlom vremenu i za Evropu, nakon ruske agresije na Ukrajinu i za obezvlašćenu i anarhičnu Crnu Goru ,za nas liberale crnogorski nacionalni interesi su Biblija i Kuran, nećemo dozvoliti da se proces satiranja naše države započet prije 20 mjeseci okonča”, poručio je Popović.

Na pitanje hoće li poslanički klub DPS-LP podržati manjinsku Vladu, Poović je kazao da je realnost da je manjinska, eventualno tehnička Vlada, u ovom vremenu jedino iznuđeno rješenje izlaska iz političkog i društvenog kolapsa.

“Dobro je što je nakon 20-mjesečne crnogorske političke agonije sudbina Crne Gore u rukama prevashodno DPS-a, koji je ranije najavio uslovnu podršku manjinskoj Vladi, i poslaničkog kluba DPS-LP, sa ukupno 30 poslanika”, rekao je Popović.

Kako je kazao, u LP vjeruju da neće pogriješiti, da će kroz usaglašen sporazum o parlamentarnoj podršci, kao i program i sastav vlade, konačno obezbjediti funkcionisanje države i nastavak evropske perspektive, “isključujući bilo kakve naše partijske interese i borbu za fotelje”.

“Rješavanje složenih otvorenih pitanja omogućilo bi našoj državi da prevaziđe velike podjele i probleme i nastavi kretanje prema Evropskoj uniji, koje će biti vjerovatno olakšano usljed geopolitičkih zbivanja i napada na Evropu”, zaključio je Popović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije