fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPokrenut postupak za razrješenje Radojević

Pokrenut postupak za razrješenje Radojević

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pokrenulo je postupak za razrješenje direktorke Monstata, Gordane Radojević zbog utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti u radu, saznaju Vijesti od izvora u Vladi.

Njoj je dostavljen zahtjev da se izjasni o nalazima Ministarstva, odnosno pokretanju postupka za razrješenje, shodno članu 14 Zakona o upravnom postupku.

Kako je objasnio izvor Vijesti, članom 74 Zakona o državnoj upravi propisano je da organ uprave, najmanje jednom godišnje, podnosi Ministarstvu, koje ga nadzire, izvještaj o radu i stanju u oblastima za koje je osnovan, kao i da taj izvještaj sadrži podatke o realizaciji ciljeva iz programa rada organa uprave, pregled mjera i aktivnosti preduzetih za izvršavanje postavljenih ciljeva, prikaz izvršavanja zakona i drugih propisa, predlog mjera za unapređenje stanja u oblasti za koju je osnovan, kao i finansijski izvještaj.

”Uvidom u izvještaj za prošlu godinu, koji je Monstat dostavio na zahtjev Ministarstva finansija, utvrđeno je da u njemu nigdje nijesu naznačeni podaci koji se odnose na finansijski izvještaj organa, a što prethodno citirana odredba zakona jasno navodi kao obavezan sadržaj izvještaja, što jasno upućuje na nepravilnosti u radu organa u pogledu sačinjavanja”, naveo je izvor Vijesti.

Ta odredba Zakona, kako se dodaje, podrazumijeva i dostavljanja izvještaja, sa svim zakonom propisanim elementima, o čemu organ mora voditi računa po službenoj dužnosti, dok je Monstat izvještaj dostavio tek na insistiranje Ministarstva.

Prema nezvaničnim saznanjima, na ukazivanje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, utvrđeno je da je Monstat neobjavljivanjem prikupljenih podataka o strukturi farmi iz 2016. godine onemogućio da se na osnovu konačnih i objavljenih podataka sprovede međunarodni grant projekat koji finansira FAO i na taj način navodno nanio štetu državi.

”Ti podaci su bili potrebni Ministarstvu poljoprivrede da uspostavi FADN sistem, kao jedno od završnih mjerila za zatvaranje Poglavlja 11 – poljoprivreda i ruralni razvoj, a neobjavljivanjem tih podataka Monstat je ugrozio zatvaranje pregovaračkog poglavlja i evropski put Crne Gore. U izjašnjenju u vezi s ovim pitanjem Radojević nije dala valjane razloge za neobjavljivanje podataka koji se i dalje vode kao preliminarni, iako su se prema navodima Radojević za to stekli uslovi još 2019. godine”, rekao je izvor Vijesti.

Uz to, iz ukazivanja Ministarstva poljoprivrede, izjašnjenja Monstata i ostalih spisa jasno se utvđuje da je Monstat u kontinuitetu u godišnjim izvještajima navodio netačne podatke da su realizovana statistička istraživanja poljoprivrednih računa iako to nije bio slučaj.

“U godišnjem planu zvanične statistike za ovu godinu ovo je predviđeno kao probno istraživanje, a prema planu iz 2018. godine ovo istraživanje postalo je redovno što znači da su podaci morali biti objavljeni do 28. septembra 2018. godine, a što nije učinjeno”, navodi izvor Vijesti.

On je kazao i da su uočene i nepravilnosti u prikrivanju podataka da su trenutno jedini raspoloživi podaci o strukturi farmi iz 2010. godine, koji zbog proteka vremena nesumnjivo ne mogu da prikažu stvarno stanje, budući da je izvjesno da su se desile ozbiljne promjene u strukturi farmi za period od 11 godina.

”Takvo postupanje Monstata čija je odgovorna osoba direktor, dovelo je do toga da Poglavlje 11 stagnira u napretku, te da se poljoprivredna politika kreira bez konačnih podataka, odnosno samo na osnovu preliminarnih podataka, koji se mogu i znatno razlikovati od konačnih”, dodao je neimenovani izvor.

Izvor Vijesti pojašnjava da je, zbog svih uočenih nepravilnosti, Ministarstvo finansija po članu 60 Zakona o državnim službenicima i namještenicima imalo obavezu da po službenoj dužnosti pokrene postupak za razrješenje Radojević.

Navodi i da je ocijenjeno da nepravilnosti u radu Monstata utiču na funkcionisanje Ministarstva finansija i drugih vladinih resora, jer njihov rad zavisi od kvaliteta podataka koje Monstat sakuplja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije