fbpx
NaslovnicaCrna GoraPodnijeće krivičnu prijavu protiv Adžića

Podnijeće krivičnu prijavu protiv Adžića

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) podnijeće krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića zbog nepostupanja u skladu sa Zakonom o biračkom spisku, najavio je šef kluba poslanika te stranke Danijel Živković.

On je na konferenciji za novinare kazao da je, nakon što je predsjednik države Milo Đukanović donio akt o raspuštanju Skupštine i raspisao vanredne parlamentarne izbore, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) trebalo da u roku od tri dana od raspisivanja izbora objavi birački spisak.

„Ministarstvo je takođe bilo dužno da u roku od 48 sati od raspisivanja izbora javno objavi, u svim dnevnim listovima i na svojoj internet stranici, numerički tabelarni prikaz podataka o promjenama u biračkom spisku“, dodao je Živković.

Kako je kazao, do danas MUP nije postupio u skladu sa onim što je propisao Zakonom, i jasno je da se govori o zloupotrebi službenog položaja, što povlači krivičnu odgovornost.

„Jasno je da se podriva izborni proces, da se udara na pravo pojedinca koji ima biračko pravo i na pojedinca koji je nosilac suvereniteta u Crnoj Gori, čime se podriva i osnovno zagrantovano biračko pravo“, rekao je Živković.

On je naveo da su Državna izborna komisija, Agencija za sprečavanje korupcije i Agencija za elektronske medije već preduzeli aktivnosti, radnje i mjere u skladu sa svojim nadležnostima, a da samo MUP to nije uradio.

„Pozivamo nadležno tužilaštvo da preduzme radnje i aktivnosti, a mi ćemo podnijeti krivičnu prijavu protiv Ažića zbog nepostupanja u skladu sa Zakonom o biračkom spisku i podrivanja izbornih prava“, rekao je Živković.

Upitan da prokomentariše hapšenje pomoćnika direktora Uprave policije Dejana Kneževića, Živković je rekao da ne komentariše procese koji podrazumijevaju postupanje nadležnih državnih organa.

„Nemamo nikakvu potrebu dok nadležni državni organi ne ponude precizne informacije o tome šta se desilo“, kazao je Živković.

Upitan da prokomentariše podršku Vojislava Šešelja predsjedničkom kandidatu Jakovu Milatoviću, on je kazao da to nije nikakvo iznenađenje i da je i ranije postojalo miješanje u izborne procese u Crnoj Gori.

„Jasno je da se pokušava osnažiti jedan predsjednički kandidat, kako bi ostvario pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora. I pored sve te podrške koja se pokušava dobiti sa tih adresa, jasno je da će Đukanović ubjedljivo slaviti u drugom krugu“, rekao je Živković.

Na pitanje kako će DPS da mobiliše birače za drugi krug i u kojoj mjeri računaju na podršku dijaspore, Živković je kazao da su birači već mobilisani i da partija radi na terenu između dva kruga.

„Uradićemo sve da mobilišemo svakog birača, kako bismo ostvarili ubjedljivu pobjedu u drugom krugu. Vidjećete 2. aprila kakvi će rezultati biti u sredinama o kojima vi govorite i u drugim sredinama“, rekao je Živković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...