fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNova vlada da bude evropski i evroatlantski opredijeljena

Nova vlada da bude evropski i evroatlantski opredijeljena

Podgorica, (MINA) – Nova vlada mora da ima jasno evropsko, evroatlantsko, građansko, sekularno i antifašističko opredjeljenje, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Socijaldemokrata (SD) Damira Šehovića sa ambasadorkom Češke u Crnoj Gori, Janinom Hrebičkovom.

Saopšteno je da su Šehović i Hrebiučkova razmijenili informacije o aktuelnoj političkoj situaciji, sa posebnim osvrtom na način izlaska iz društveno-političke krize u Crnoj Gori, kao i formiranje 43. vlade.

Šehović je istakao da su stavovi Socijaldemokrata povodom eventualnog učešća te partije u novoj vladi od početka jasno saopšteni i da se nijesu mijenjali.

„SD može biti samo dio vlade koja ima jasno evropsko, evroatlantsko, građansko, sekularno i antifašističko opredjeljenje, koja posebno u
uslovima pojačanih bezbjednosnih rizika nakon agresije Rusije na Ukrajinu mora imati potpunu usaglašenost vanjske, odbrambene i bezbjednosne politike sa EU i NATO”, kazao je on.

Kako je naveo, spremni su da dijele odgovornost sa svima koji pokažu nedvosmislenu želju da se okupe oko takvih političkih i programskih prioriteta.

Šehović je, kako je saopšteno iz SD-a, izrazio zabrinutost za novonastalu bezbjednosnu situaciju u regionu koji predstavlja trusno područje, što je primarni razlog zbog koga je neophodno da Crna Gora što prije dobije novu vladu formiranu na evropskoj i evroatlantskoj agendi.

“To moraju znati svi koji imaju ambiciju da budu dio buduće izvršne vlasti. Crna Gora nema luksuz da se premišlja oko stvari u vezi kojih je kompletan demokratski svijet jedinstven“, rekao je on.

Hrebičkova je istakla da nova vlada mora imati jasno evropsko ali i evroatlantsko opredjeljenje.

„Češka snažno podržava vraćanje Crne Gore na njen evropski put i zagovara što bržu njenu integraciju u porodicu evropskih država. Češka će pomoći uspostavljanju stabilnosti Crne Gore i izlasku iz društveno-političke krize u kojoj se ona nalazi“, kazala je Hrebičkova.

Ona je istakla da je važno da dođe do formiranja inkluzivne vlade.

„Svi konstituenti nove vlade Crne Gore trebaju da pokažu nedvosmislenu spremnost za sprovođenje evropske i NATO agende, a ta vlada treba da
implementira sve važne reforme u oblasti vladavine prava“, zaključila je Hrebičkova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije