fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNeopravdan zahtjev Kineza za dodatna plaćanja

Neopravdan zahtjev Kineza za dodatna plaćanja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kineska kompanija China Road and Bridge Corpotation (CRBC) nema nijedan argument da bi tražila dodatni novac za eventualno kašnjenje ili produžetak radova na dionici autoputa, ocijenio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković.

On je Radiju Crne Gore kazao da je do sada bilo zahtjeva kineske kompanije, ali je nakon ukrštanja argumenata utvrđeno da su neosnovani, pa su traženo povlačili iz procedure.

Nurković je rekao da takav ishod očekuje i sada, kada su zahtijevali produžetak roka gradnje i dodatna plaćanja, prenosi portal RTCG.

“Nadzorni organ objektivno će cijeniti ima li potrebe da se odlože radovi, a što se tiče dodatnog plaćanja radova u ovom trenutku to su spekulacije. Ne sporimo pravo izvođača da dostavi takav zahtjev, ali u ovom trenutku nema ni jednog argumenta da smo napravili neku grešku i dali izvođaču povod da traži neka dodatna sredstva za eventualno kašnjenje ili produženje roka”, poručio je Nurković.

Ugovoreni rok za završetak radova na dionici od Smokovca do Mateševa je 30. septembar i u ovom trenutku nije ni izmjenjen, ni prekoračen.

Međutim, kako je kazao Nurković, od Nadzornog organa zavisi hoće li taj rok biti prolongiran.

“Važno je da posljedice, ako bude odlaganja, neće imati ni investitor, ni izvođač. U ovoj fazi bilo bi nezahvalno iznositi procjene kada bi mogla biti završena prioritetna dionica”, rekao je Nurković.

Na trasi autoputa angažovano je 1,07 hiljada od čega 460 kineskih. Nedostaje, kako je dodao, 400 iz Kine.

“Otprilike za mjesec ili mjesec i deset dana očekujemo kompletiranje radnika na autoputu. S obzirom na povoljne vremenske prilike očekujem i progres, odnosno intenziviranje radova na trasi”, rekao je Nurković.

On je najavio da će ovih dana poslati dokumentaciju za dostavljanje ponuda za koncesije na aerodrome.

Prema njegovim riječima, ako se obistine prognoze renomiranih agencija sredinom juna bi bilo obnovljeno 22 odsto, a u avgustu čak 50 odsto letova.

Ubrzo se nastavlja i postupak davanja u zakup crnogorskih aerodroma. U predkvalifikacionoj proceduri kvalifikovale su se južnokorejska kompanija, dva konzorcijuma iz Pariza i Turske, te južnoamerički sa sjedištem u Luksemburgu.

“Mi ćemo im vrlo brzo uputiti dopis da ih obavijestimo da idemo u proces dodjele i pripremiti dokumentaciju u kojoj ćemo tražiti da dostave ponudu. Taj rok je 60 dana i ja sam optimista da neće biti potrebe da se taj rok prolongira, jer se radi o kompanijama, odnosno konzorcijumima koji su zainteresovani za koncesije“, precizirao je Nurković.

On je kazao da bi nakon toga ponude analizirala Tenderska komisija, odabrala najbolju i krenulo bi se u proceduru potpisivanja ugovora.

„Znači sve bi to trajalo četiri do pet mjeseci, ako sa postupkom krenemo odmah, a hoćemo”, najavio je Nurković.

On je naveo i da od više faktora zavisi kada će krenuti letovi sa aerodroma u Podgorici i Tivtu.

„Prije svega, zavisi od Svjetske zdravstvene organizacije. Sadašnje procjene, renomiranih agencija pokazuju da bi se od polovine juna bio oko 22 odsto, u julu 38, avgustu 50, septembru 60 odsto, a u decembru 80 odsto“, rekao je Nurković.

On je kazao da bi bili jako zadovoljni ako bi se te prognoze Eurokontrola obistinile.

„To bi značilo da će doći turisti, da će aerodromi raditi, radio bi Montenegro Airlines (MA), što bi sveukupno saniralo situaciju nastalu zbog koronavirusa”, rekao je Nurković.

On je potvrdio da je odložena primjena lex specialisa za MA, odnosno Zakona o ulaganju i konsolidaciju državnog avioprevoznika, koji je predvidio ulaganj 155 miliona u narednih šest godina.

“Analiza će pokazati da li se radi o spašavanju kompanije ili državnoj pomoći. Ubrzo će to biti gotovo, ali ako vidimo šta sve rade države Evrope da bi spasile nacionalne kompanije, onda se čini opravdanim da i mi učinimo što možemo da spasimo domaću kompaniju i omogućimo joj da funkcioniše, naravno uz maksimalnu racionalizaciju i smanjenje troškova”, naveo je Nurković.

On je dodao da će vjerovatno biti odložena kupovina aviona za koje je opredjeljeno 50 miliona EUR ove godine.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...