fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMordju: Pridruživanje spoljnopolitičkim odlukama EU samo pola puta

Mordju: Pridruživanje spoljnopolitičkim odlukama EU samo pola puta

Podgorica, (MINA) – Smjer crnogorske spoljne politike važan je za ubrzani put države ka Evropskoj Uniji (EU), poručio je glavni savjetnik za spoljnu politiku predsjednika Evropskog savjeta Simon Mordju.

Mordju je, u razgovoru sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem, pohvalio usaglašenost Crne Gore sa spoljnopolitičkim odlukama EU podvlačeći da je pridruživanje odlukama samo pola puta, kao i da je za punu usaglašenost neophodna njihova implementacija.

On je, nakon što ga je Radulović informisao da je Crna Gora dobila novog glavnog specijalnog tužioca, istakao da značaj vidljivog i nedvosmislenog napretka reformi u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kako su kazali iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Mordju je pozdravio nedavna imenovanja i naveo da očekuje da će ih pratiti dalje jačanje pravosudnih institucija i bilans konkretnih rezultata u toj oblasti.

“Mordju je pozitivnim ocijenio odluke Crne Gore koje se tiču prijema izbjeglica iz Ukrajine, a u kontekstu uloge Rusije u regionu podvukao značaj jačanja otpornosti država kandidata u sinergiji sa EU i zapadnim partnerima”, kazali su iz MVP.

Radulović je kazao da biti dio EU podrazumijeva da društvo teži vladavini prava, iskorjenjivanju korupcije, bezbjednosti i boljem životnom standardu.

“Upravo zbog toga duboko vjerujemo da je politika proširenja veoma važna, posebno u trenutku geopolitičke krize kojoj danas svjedočimo”, poručio je Radulović.

On je istakao da je rat u Ukrajini dokaz da se uvijek mora biti na oprezu i čuvati mir, kao i da bi hrabre odluke EU predstavljale svojevrsnu garanciju sprečavanja prelivanja krize na region.

Prema riječima Radulovića, Crna Gora dokazuje da je kredibilan kandidat za članstvo u EU, i dosljedno slijedi njenu zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku.

“U ovim trenucima, pristup EU prema državama kandidatima mogao bi biti suštinski, kako u konceptu ubrzanja integracija po zaslugama, tako i u pružanju ekonomske podrške”, rekao je Radulović.

On je ponovio da je članstvo u EU glavni stub spoljne politike i strateški cilj Crne Gore, koji je definisan željom crnogorskih građana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije