fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić: Odustati od pogrešnih odluka i preći na EU agendu

Krivokapić: Odustati od pogrešnih odluka i preći na EU agendu

Podgorica, (MINA) – Odluka o usvajanju ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) nije donijeta u skladu sa sporazumom o podršci 43. Vladi, kazao je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić i poručio da je bolje odustati od pogrešnih odluka i preći na agendu koja je prioritet Evropske unije (EU).

On je na konferenciji za novinare rekao da još nije verifikovan zapisnik sa sjednice Vlade.

„Vidjećemo postoji li prostor za vraćanje na evropski put. Pitanje je zašto to nijesmo odložili za poslije izvještaja EU. U zaključcima Evropskog parlamenta piše da ta vjerska zajednica sprovodi antievropsku agendu“, naveo je Krivokapić.

Krivokapić je, odgovarajući na pitanje hoće li biti danas u Skupštini inicijativa o skraćenju mandata parlamentu, rekao da nije siguran da Crna Gora radi tako ažurno.

„Mislim da je iduća sedmica prostor da u Vladi dođemo do pravih odgovora šta su sljedeći potezi“, kazao je Krivokapić odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom.

Prema riječima Krivokapića, da pitanje ugovora sa SPC nije otvoreno „sada ne bismo imali ovakav format posjete nego mnogo bogatiji“.

On je rekao da Abazović treba da odluči hoće li poštovati dogovor, ili će to da proglasiti završenom odlukom.

Krivokapić je, govoreći o izlasku iz političke krize, rekao da se može skratiti mandat Skupštini i ići na parlamentarne izbore zajedno sa lokalnim 23. oktobra.

„Bolji je put odustati od pogrešnih odluka i preći na agendu koja je prioritet EU. Mi se ne bavimo ekonomsko-socijalnom krizom nego nečim što se zove temeljni ugovor, koji je udar na temelje države“, naveo je Krivokapić.

Upitan o inicijativi Demokrata da Abazović podnese ostavku nakon imenovanja u pravosuđu, Krivokapić je rekao da ta kao i svaka partijska inicijativa ima dobrih i loših stvari.

„Nadam se da ćemo u ovih mjesec, mjesec i po doći do postavljenja u pravosuđu“, kazao je Krivokapić.

On je pozvao Demokrate da budu dio tih odluka, bez obzira na to kako će se razriješiti situacija – da li će biti izbora, ili će se nastaviti nekim drugim putem.

„Svako je odgovoran da svojim glasom pokaže želi li evropske integracija ili nešto drugo“, kazao je Krivokapić.

Na pitanje da li će on i ministar odbrane Raško Konjević izaći iz Vlade, s obzirom na to da su iz Vlade rekli da je pitanje ugovora sa SPC stavljeno „ad akta“, on je odgovorio da je na „premijeru da kaže kad treba da idemo“.

Krivokapić je podsjetio da je SDP već tri puta svojevoljno napuštao vladu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije