fbpx
NaslovnicaGlavna vijestKordić: Snažna poruka regionu da je važan za stabilnost Evropske unije

Kordić: Snažna poruka regionu da je važan za stabilnost Evropske unije

Podgorica, (MINA) – Posjeta predsjednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen dolazi kao snažna poruka regionu da je geopolitički važan za stabilnost i sigurnost Evropske unije (EU), ocijenila je glavna pregovaračica Crne Gore Zorka Kordić.

Govoreći o pogledu EU na cjelokupan region, a konkretno na Crnu Goru, Kordić je u emisiji Fokus na Televiziji Crne Gore, kazala da su to od početka jasni kriterijumi.

Komentarišući pisanje Rojtersa da EU, u strahu od političkih reakcija u zemljama članicama, više ne može da se saglasi u pogledu davanja garancija za buduće članstvo šest balkanskih država, Kordić je rekla da “ne možemo govoriti da li neko daje garancije ili ne”.

Ona je dodala da je EK izvršna grana vlasti, ona koja sprovodi vanjsku politiku EU i čiji je zadatak da zada konkretne instrumente kako kandidate približiti Briselu.

Crna Gora, kako je rekla Kordić, u široj geopolitičkoj priči EU ima svoje mjesto, isto kao i cijeli region.

“Mi moramo da razumijemo kompleksnu prirodu odlučivanja u EU, razumjeti da 27 država članica ima svoja promišljanja”, kazala je Kordić, prenosi portal Radio televizije Crne Gore.

Ona je rekla da nije saglasna sa ocjenama da EU nema jasnu strategiju u pogledu svojih vanjsko-političkih prioriteta.

“EU je transfromativnog karaktera, ona se mijenja, ne stagnira u pogledu odnosa prema politici proširenja, nego se mijenjaju njeni instrumenti”, rekla je Kordić, podsjećajući na više kriza, poput ekonomske, migrantske i zdravstvene.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije