fbpx
NaslovnicaGlavna vijestJanović: Neću se kandidovati za predsjednika DPS-a

Janović: Neću se kandidovati za predsjednika DPS-a


Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) ne treba da se bavi temama nacionalnih podjela, prebrojavanja i svrstavanja u međusobno suprotstavljene političke tabore, ocijenio je poslanik te stranke Nikola Janović i poručio da se neće kandidovati za predsjednika DPS-a.

Janović agenciji MINA kazao da je u ovom trenutku veoma važno raditi na jačanju integriteta DPS-a i jedinstvu partije.

„Danijel Živković, koji je do sada obavljao funckiju predsjednika u v.d. statusu, treba da nastavi u punom kapacitetu, da pokaže svoj potencijal i sposobnost u vođenju stranke“, smatra Janović.

Komentarišući potrebu za promjenama u DPS-u, Janović je kazao da je uvijek važno pogledati u svoje dvorište i ispraviti greške.

On je rekao da, kao kapiten koji je predvodio jednu od najjačih svjetskih vaterpolo reprezentacija, kada se izgubi utakmica, nikada nije gledao gdje griješi protivnik, nego koje je greške napravio njegov tim.

„Uvijek je važno pogledati u svoje dvorište i ispraviti ono što smatrate da su greške, da bi u sljedećoj utakmici mogli da izađete kao pobjednik. Kada izgubite neku utakmicu, nije važno samo promijeniti ili podmladiti neke igrače, već promijeniti pristup. To je u ovom trenutku potrebno i DPS-u“, naveo je Janović.

On je kazao da neke prakse unutar DPS-a kritikuje iz razloga da bi partija bila jača i da bi jačali partijski integritet.

Janović je rekao da se, kada je nakon završene sportske karijere ušao u politiku, odlučio za DPS, ali ne iz ličnih interesa.

„U životu sam sve što imam stekao prije ulaska u politiku. DPS sam odabrao iz razloga što smatram da je to partija koja je na svim važnim raskrsnicama vodila Crnu Goru pravim putem i koja je sačuvala građanski karakter države“, dodao je Janović.

Prema njegovim riječima, važno je da DPS vodi računa o porukama građana i da ih jasno sagleda.

Janović je rekao da DPS ne treba da se bavi temama nacionalnih podjela, prebrojavanja i svrstavanja u međusobno suprotstavljenje političke tabore.

„DPS mora da bude partija budućnosti, a ne prošlosti. Svi koji smo članovi DPS-a moramo da radimo na jedinstvu partije i jačanju integriteta stranke“, istakao je Janović i dodao da je važno da sve reformske, evropske i građanske snage budu na okupu.

Na pitanje da li vjeruje da trenutna parlamentarna većina može Crnu Goru uvesti u EU do kraja mandata, Janović je kazao da trenutna vlast državu ne može da dovede nigdje.

„Ovo što vidimo, kako funckionišu i šta se dešava svaki dan, i pritom kada pogledamo izvještaj Evropske komisije u poslednje tri godine, vidimo da je to sve velika gluma i teško je zamisliti da su oni u mogučnosti da Crnu Goru dovedu do EU“, naveo je Janović.

On je kazao da bi volio kada bi ono što priča i radi parlamentarna većina bilo sinhronizovano.

“Volio bih da je tačno ono što čujem u parlamentu, od (Andrije) Mandića i svih drugih koji su sada u toj većini, da su stvarno spremni da promijene svoj kurs, ali onda vidite nekim djelima da se to ne dešava”, rekao je Janović.

On smatra da bi bilo dobro kada bi se prevazišle neke podjele koje se trenutno prezentuju u parlamentu.

“Ne smatram da moja i djeca Mandića, Milana Kneževića ili nekoga drugog, treba da se opet istim pitanjima bave ili prepiru oko nekih stvari oko kojih se možda mi danas prepiremo u parlamentu ili generacije prije. Ova generacija političara trebalo bi da uradi više kako bi pokušali da neke stvari prevaziđemo”, dodao je Janović.

Komentarišući najavljenu rekonstrukciju Vlade, Janović je kazao da očekuje da će biti nadgornjavanja konstituenata parlamentarne većine po tom pitanju.

“Za budućnost Crne Gore, odnosno konstituenti te koalicije, žele pošto poto da uđu u Vladu i to što prije. Vidimo da najavljuju za neka dva – tri mjeseca da se to desi, a s druge strane Pokret Evropa sad kaže da će se to dogoditi tek za godinu. Tako da ćemo sad vjerovatno da gledamo njihovo nadgornjavanje po tom pitanju”, rekao je Janović.

On smatra da je pitanje roka do kada će Vlada da traje u ovom obliku.

“Mislim da će, za razliku od vlada Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića koje su pale na političkim pitanjima, aktuelna Vlada da padne na ekonomskim pitanjima”, rekao je Janović.

On je kazao da se neusklađenost stavova unutar parlemantarne većine vidi u parlamentu posebno sada kada je budžet na dnevnom redu.

Janović je ocijenio da je budžet potrošački, a ne razvojni i da će se zaduženje, umjesto za kapitalne investicije, trošiti na tekuću potrošnju.

Kako je dodao, ne postoji čak mogućnost da se servisiraju one obaveze koje je prethodna Vlada obećala, kao što je povećanje zarada prosvjetarima.

“Kada se na to sve doda inflacija, mislim da će to biti mnogo veliki ekonomski problem i svi treba da se oko toga zabrinemo i probamo da radimo na tome da ova država konačno krene napred u svakom smislu”, zaključio je Janović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...