fbpx
NaslovnicaGlavna vijestIRF-u 50 miliona EUR za brži oporavak privrede

IRF-u 50 miliona EUR za brži oporavak privrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska investiciona banka (EIB), banka EU, pozajmiće 50 miliona EUR Investiciono-razvojnom fondu (IRF) za podršku bržem oporavku lokalne privrede od pandemije koronavirusa i pomoći će u uvođenju praksi energetske efikasnosti među malim preduzećima u zemlji.

Iz IRF-a je saopšteno da ugovor o finansiranju između EIB-a i IRF-a za finansiranje malih i srednjih preduzeća (MSP), klimatskih i prioritetnih projekata, koji je potpisan danas tokom online ceremonije, stvara novi izvor pristupačnijeg finansiranja za crnogorske kompanije koje posluju u sektorima infrastrukture, industrije, transporta, inovacija, poljoprivrede i turizma – sektorima koji su najteže pogođeni pandemijom.

„Sredstva će biti dostupna pod povoljnim uslovima za pomoć MSP da adresiraju svoja pitanja likvidnosti, podrže otvaranje novih radnih mjesta, povećaju konkurentnost i poboljšaju praksu energetske efikasnosti“, navodi se u saopštenju.

Zajam EIB-a je posljednja od mjera podrške Evropskog tima za brži oporavak regionalnih ekonomija od pandemije i efikasne klimatske mjere. Pruža prijeko potrebno finansiranje klimatske i ekološke održivosti za Zapadni Balkan kako bi se omogućio brži prelazak na održivu, zelenu i cirkularnu ekonomiju.

Potpredsjednica EIB-a, Liliana Pavlova, koja je odgovorna za poslovanje u Crnoj Gori kazala je da se ta operacija bavi sa dva najvažnija globalna ekonomska i socijalna pitanja našeg vremena – oporavkom od pandemije koronavirusa i klimatskom akcijom.

„Kao klimatska banka EU, EIB namjerava da osigura da Crna Gora i Zapadni Balkan nastave da imaju koristi od pristupa pristupačnom finansiranju i tehničkoj pomoći za klimatske i zelene investicije. Klimatska akcija donosi neuporedive mogućnosti za društveni i ekonomski razvoj u regionu i EIB će raditi zajedno sa partnerima, kao što je IRF, kako bi osigurali da zelene investicije podstiču ekonomski i društveni razvoj, regionalnu integraciju, koheziju i proces pristupanja EU“, rekla je Pavlova.

Prema njenim riječima, aktivno traže partnere širom regiona kako bi poboljšali energetsku efikasnost, smanjili karbonski otisak i transformisali regionalne ekonomije u konkurentnije i održivije ekonomije u regionu i Evropi.

Izvršna direktorica IRF-a, Irena Radović, saopštila je da je ekonomska kriza izazvana pandemijom i dalje izvor neizvjesnosti, ali i predstavlja priliku za Crnu Goru da osigura otporan, inkluzivan i zeleni oporavak nakon pandemije.

„Visoko cijenimo naše dugogodišnje partnerstvo sa EIB-om i današnji događaj. Kao crnogorska nacionalna finansijska razvojna institucija, ponosni smo i pasionirani što preuzimamo vodeću ulogu u zelenoj tranziciji i ekonomskoj transformaciji u bliskoj saradnji sa EIB-om i što smo prvi potpisnici takve operacije sa klimatskim djelovanjem na Zapadnom Balkanu“, navela je Radović.

Ona je kazala da će ta operacija dati dodatni podsticaj povećanju izgleda za brži zeleni i inkluzivni oporavak i pomoći lokalnim malim, srednjim i srednjim kapitalizovanim preduzećima da poboljšaju svoj društveni uticaj u rodnoj ravnopravnosti, zapošljavanju mladih i podstaknu kompanije da zapošljavaju ljude iz osjetljivih društvenih grupa.

„Kao takvo, ozelenjavanje crnogorske privrede postaje odlučujući faktor u našoj konkurentnosti i sposobnosti da privučemo međunarodna finansijska sredstva i investicije”, dodala je Radović.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, rekao je da čine sve da u ovim izazovnim vremenima poboljšaju standard građana, a tome doprinose i kroz osnaživanje rada mikro, malih i srednjih preduzeća.

„Ona čine preko 98 odsto ukupnog broja postojećih preduzeća i ostvaruju snažan uticaj na stabilan ekonomski razvoj i stvaranje uslova da Crna Gora bude nova članica EU. Njihov razvoj dovodi do rasta BDP-a i znači otvaranje novih radnih mjesta“, ocijenio je Spajić.

Sa druge strane, kako je dodao, ozeljenjavanje crnogroske privrede je ono po čemu Crna Gora može postati jako konkurentna, kao mala zemlja velikih mogućnosti. Ova vrsta finansiranja pomoći će MMSP da, nakon pandemijske krize, svoje poslovanje učine ne samo održivim već i da ga unapređuju.

„Zahvalio bih se našim partnerima – EIB koja nam, prepoznajući važnost prelaska na zelenu ekonomiju, pomaže da mladima koji su budućnost Crne Gore obezbijedimo bolje i zdravije uslove za život”, rekao je Spajić.

EU Ambasador u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, kazala je da su mala i srednja preduzeća (MSP) okosnica crnogorske privrede, koja stvaraju većinu radnih mijesta i dodatu vrijednost.

„EU je dosljedno podržavala sektor MSP, posebno kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA), pomažući im da se suoče sa izazovima i povećaju ukupnu konkurentnost privrede. Mi ćemo istrajati u našim naporima da podržimo MSP tokom perioda IPA III (2021-27). U kombinaciji sa pomoći EU malim i srednjim preduzećima u okviru IPA-e, ugovor o finansiranju EIB će omogućiti oporavak crnogorske privrede, kao i doprinijeti njenoj zelenoj tranziciji“, rekla je Popa.

Ovo je drugi kredit potpisan sa IRF-om od početka pandemije, nakon investicije od 50 miliona EUR potpisanih u septembru prošle godine za podršku oporavku preko 150 crnogorskih malih i srednjih preduzeća od COVID-19. Uključujući danas potpisan kredit, EIB i IRF su do danas potpisali šest operacija, čime su crnogorskoj ekonomiji omogućene investicije od 470 miliona EUR.

“Najnovija operacija će, takođe, doprinijeti stvaranju novih mogućnosti za zapošljavanje mladih, kroz posebne uslove kredita obezbeđene u okviru Evropske inicijative za zapošljavanje i obuku mladih za Zapadni Balkan (EYET)”, rekli su iz IRF-a.

Francuska Agencija za Razvoj, takođe, sufinansira IRF i pruža tehničku pomoć za podršku IRF-u u razvoju strategije, smjernica i resursa za ulaganja u klimatske akcije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crnogorski dječaci drugoplasirani u Osaki

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri podgoričkog kluba Adria kao drugoplasirani završili su nastup na međunarodnom...