fbpx
NaslovnicaCrna GoraInicirati skraćenje mandata Skupštini najkasnije do 15. januara

Inicirati skraćenje mandata Skupštini najkasnije do 15. januara

Podgorica, (MINA) – Pokret Evropa sad (PES) pozvao je poslanike crnogorskog parlamenta da do 15. januara iniciraju skraćenje mandata Skupštini, kako bi u jednom danu bili održani predsjednički i parlamentarni izbori.

Iz tog političkog subjekta pozvali su poslanike da postupe državnički i odgovorno nakon što su učesnici parlamentarne većine konstatovali da ne postoji dogovor o formiranjalu 44. Vlade, a pojedini lideri već isključili mogućnost nastavka pregovora.

“Pozivamo poslanike crnogorskog parlamenta da postupe državnički i odgovorno i podnesu inicijativu za skraćenje mandata Skupštini najkasnije do 15. januara, kako bi se u jednom danu održali predsjednički i parlamentarni izbori”, kaže se u saopštenju PES-a.

Oni su kazali da je u međuvremenu neophodno kompletirati Ustavni sud.

“Kako bi se konačno ta važna sudska institucija u punom kapacitetu stavila u funkciju i tako spriječile brojne zloupotrebe poput onih kojima poraženi politički akteri već mjesecima blokiraju tranziciju vlasti u Podgorici”, navodi se u saopštenju.

U PES-u smatraju da će, u odnosu na ta dva pitanja, javnosti biti jasno ko bježi od izbora i suda građana.

“I ko želi potencijalnim miniranjem dogovora oko Ustavnog suda da produži političku i institucionalnu agoniju, kako b uprkos ubjedljivim porazima nastavio da upravlja Podgoricom i Pljevljima”, dodaje se u saopštenju.

Iz PES su naveli da imaju jasan stav koji vodi razrješenju krize i koji je, kako su kazali, apsolutno usaglašen sa državnim interesom i voljom ogromne većine građana.

Oni su apelovali da se hitno izglasaju sudije Ustavnog suda i skrati mandat Skupštini, kako bi se omogućili i formalni uslovi za održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora u jednom danu.

“Čime će se obezbijediti da sve grane vlasti konačno profunkcionišu u punom legalitetu i legitimitetu”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

Procesuirana 33 učesnika incidenata na fudbalskim utakmicama

Podgorica, (MINA) – Policijski službenici identifikovali su i procesuirali 33 učesnika u incidentima tokom...