fbpx
NaslovnicaCovid19Galić: Svi preminuli mlađi od 40 godina bili nevakcinisani

Galić: Svi preminuli mlađi od 40 godina bili nevakcinisani

Podgorica, (MINA) – Svi preminuli pacijenti mlađi od 40 godina bili su nevakcinisani, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, navodeći i da je ogromna većina hospitalizovanih takođe nevakcinisana.

Galić je na konferenciji za novinare rekao da je svaki drugi odrasli građanin Crne Gore dobio makar jednu dozu vakcine protiv korona virusa, a oko 45 odsto je i revakcinisano.

“To je dobar rezultat s obzirom da je otpor prema vakcinaciji u našoj zemlji jačao godinama, što je jasno iz napimjer odnosa prema MMR vakcini”, smatra Galić.

On je rekao da je pravi čas da svi ostali punoljetni građani shvate značaj vakcinacije protiv korona virusa.

“Nažalost, devet od deset preminulih COVID pacijenata su bili nevakcinisani. Svi preminuli mlađi od 40 godina su bili nevakcinisani. Ogromna većina hospitalizovanih su takođe nevakcinisani pacijenti”, upozorio je Galić.

On je kazao da je na primjeru Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) gdje se liječi preko 100 pacijenata, jasno da korona virus ne bira žrtve i da mladost, sama po sebi, ne garantuje da će biti savladan.

“U KCCG se liječi deset pacijenata od 19. do 40. godine. Svi su nevakcinisani. To nije slučajno. Ove grupe najviše obolijevaju i najmanje ih je vakcinisanih”, rekao je Galić.

On je naveo da je u slučaju KCCG, kod mlađih zaraženih pacijenata u 40 odsto slučajeva prisutna gojaznost, kod jednog pacijenta je ustanovljena intolerancija glukoze, dijagnoza dijabetesa i jedan pacijent imao je problem sa štitnom žlijezdom.

“Ovo su, između ostalih, rizične grupe. Molimo sve građane da vakcinacijom na minimum svedu rizik od težeg obolijevanja i od letalnih ishoda”, naveo je Galić.

On je kazao da je sadejstvo vakcinacije i pridržavanje osnovnih mjera jedini put ka prevazilaženju epidemije.

“Još jednom pozivamo građane da se uzdrže od masovnog okupljanja, bilo kojim povodom i da tako uvaže svoj život, ali i javno zdravlje”, rekao je Galić.

Direktorica KCCG-a Ljiljana Radulović kazala je da se u Crnoj Gori trenutno na bolničkom liječenju nalazi 377 COVID pacijenata.

“Najveći broj pacijenata je smješten u KCCG-u njih 113. Ovo je najniži broj hospitalizovanih u najvećoj crnogorskoj bolnici u posljednjih mjesec”, rekla je Radulović i dodala da je na respiratorima 13 pacijenata.

“Njih 11 su nevakcinisani. I ova činjenica odražava opšti presjek koji pokazuje da nevakcinisani pacijenti u oko 90 odsto slučajeva završavaju u bolnicama i imaju teže oblike bolesti”, rekla je Radulović.

On je navela da se u Baru liječi 49 pacijenata, Pljevljima 42, Bijelom Polju 26, Beranama 38, Kotoru 37, Nikšiću 21 i u bolnici u Brezoviku 51.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja Danilo Jokić kazao je da je u protekla dva mjeseca registrovan postepeni rast hospitalizovanih, kao i broj pacijenata koji se na dnevnom nivou zbrinjavaju u zajednici.

“Svakog dana generišu se novi dokazi koji potvrđuju da je samo za liječenje pacijenata sa srednjom kliničkom slikom potrebno administriranje terapije koja podrazumijeva antibiotike, kortikosteroide i antikoagulantsku terapiju”, rekao je Galić.

On je kazao da su, budući da je u Podgorici gotovo 30 odsto stanovnika Crne Gore, dogovorili da za kovid pacijente za koje specijalista procijeni da je potrebno ukljuciti antibiotike, kortikosteroide, ta terapija bude jednokratno ili dvokratno administrirana pod nadzorom specijaliste.

“Naš cilj je da se kao i do sada, pacijenti sa blagim simptomima i bez osnovnih hroničnih oboljenja – kao što su respiratorne ili kardiovaskularne bolesti, hronične bolesti bubrega ili imunokompromitirajuća stanja koja pacijenta stavljaju u povećan rizik od razvoja komplikacija – mogu liječiti u kućnim uslovima”, naveo je Jokić.

On je rekao da se pacijentima s blažim oblikom Kovida-19 preporučuje simptomatsko liječenje, poput antipiretika za povišenu temperaturu i bol, adekvatna ishrana, vitamini i odgovarajuća rehidratacija.

“Pacijentima s blažim oblikom Kovida-19 ne preporučuje se antibiotska terapija ili profilaksa. Ne koristiti antibiotike rutinski”, kazao je Jokić.

Galić je istakao i da će donošenje restriktivnijih mjera zavisiti od stepena vakcinacije stanovništva i da se razmišlja i o uvođenja kovid potvrda prilikom ulaska u državne institucije, kao i škole i bolnice.

“Privredni subjekti, odnosno privatni sektor, obuhvaćen je novim mjerama zato što je veći obuhvat vakcinacije u javnom sektoru”, rekao je Galić.

Galić je, na pitanje da li se razmišlja u pravcu uslovljavanja ulaska u državne institucije, kao i škole i bolnice kovid potvrdama, kazao da postoje “različiti modeli”, i da “se razmišlja i na taj način”.

“Od stepena obuhvata vakcinacije zavisiće donošenje mjera. Svakako da je jedna od mjera o kojima razmišljamo ta mjera, i različite druge mjere”, poručio je Galić.

On je apelovao na građane da se vakcinišu, kako bi se izbjegle restriktivnije mjere.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...