fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoGalić: Sumnjamo da postoje četiri klastera omikron soja

Galić: Sumnjamo da postoje četiri klastera omikron soja

Podgorica, (MINA) – U Institutu za javno zdravlje (IJZ) sumnjaju da u Crnoj Gori postoje četiri klastera novog omikron soja koronavirusa, iz većeg broja uzoraka, kazao je direktor IJZ-a Igor Galić.

Galić je, na konferenciji za novinare Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra i IJZ-a, kazao da je pet slučajeva omikron soja, koji su identifikovani u Crnoj Gori, pronađeno u uzorcima iz decembra.

“Postoji sumnja na četiri klastera, iz većeg broja uzoraka. Oni su bili u kontaktu sa oboljelima od novog soja i vidjećemo koliko će ih biti pozitivno”, rekao je Galić.

Na pitanje iz kojih opština su potencijalni novooboljeli, Galić je odgovorio da te podatke neće otkrivati u cilju zaštite tih osoba.

On je kazao da je IJZ radio istraživanja titara antitijela, na osnovu čega je ta institucija došla do podataka da zaštita naglo pada, četiri do pet mjesci nakon revakcinacije.

“Zato je data preporuka da se vakcinacija trećom dozom nastavi. Iskustvo iz evropskih zemalja nas je naučilo da je širenje koronavirusa nije rezultat samo omikron soja, već i zato što građani nijesu primili buster dozu”, naveo je Galić.

Kako je kazao, u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice broj zaraženih od koronavirusa manji je za 33 odsto.

On je istakao da se poseban oprez savjetuje građanima Tivta, Kotora, Herceg Novog, Budve, Cetinja i Podgorice jer je u tim opštinama stopa obolijevanja i dalje visoka.

“U posljednje dvije sedmice u padu je i broj preminulih za preko 40 odsto. Od ukupnog broja preminulih, nevakcinisani, nažalost, čine preko 75 odsto”, rekao je Galić.

On je dodao da to sve znači da vakcine u najvišem mogućem procentu štite od najtežih posljedica.

Galić je pozvao građane koji su tokom proljeća odlučili da se zaštite da sada dobiju treću dozu.

“Pravi je trenutak za one koji su revakcinisani u maju, junu, julu i avgustu da dobiju buster dozu i sigurnije “uđu” u praznike”, naveo je Galić.

On je rekao da je, zahvaljujući donaciji Kine, IJZCG u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Kliničkim centrom Crne Gore (KCCG), pokrenuo kampanju “Ne tražite lijek na internetu, vjerujte medicini”.

Galić je upozorio da su u Crnoj Gori, do sada, najmanje zaštićeni oni koji najviše obolijevaju – građani do 40 godine.

“O njima ne moramo znati sve, ali zasigurno znamo da su u ogromnom procentu prisutni na društvenim mrežama gdje ćemo ih mi i sresti. Pratili smo njihove stavove i na osnovu njih formirali i ciljne grupe i ključne poruke”, kazao je Galić.

Upitan na osnovu kojih indikatora su donešene nove epidemijske mjere, on je kazao da zdravstvene vlasti pokušavaju da pronađu balans između želja građana i efikasnih mjera.

“Razlika novogodišnjih proslava, u odnosu na festivale koji su predstavljali pojedinačni epidemiološki rizik, jeste što sada imamo delta i omikron soj, koji su daleko zarazniji”, rekao je Galić.

Direktorica KCCG-a Ljiljana Radulović, rekla da od ukupnog broja oboljelih od koronavirusa, njih 90 odsto ne zahtijeva bolničko liječenje jer je njihovo opšte stanje dobro.

“S druge strane, bilježimo pad broja pacijenata koji se nalaze u bolnicama. U posljednje dvije sedmice, taj broj je manji za 40 odsto”, kazala je Radulović.

Ona je precizirala da je u Crnoj Gori 5. decembra bilo hospitalizovano 305 osoba da ih je danas 171.

Radulović je rekla da se u COVID centru KCCG liječe 62 pacijenata.

“Od toga, 80 odsto njih su nevakcinisani. S obzirom na situaciju u COVID zoni, molimo građane kojima je prošlo pet mjeseci od druge doze da se što prije dodatno zaštite i dobiju svoju treću dozu vaccine”, kazala je Radulović.

Ona je kazala da su u Opštoj bolnici (OB) Bar hospitalizovana 22 pacijenta, u OB Pljevlja 13, OB Bijelo Polje pet, OB Berane 20, OB Kotor 21, OB Nikšić 14, a u specijalnoj bolnici Brezovik 14 pacijenata.

Radulović je kazala da je povoljna epidemiološka situacija omogućila da sa bolnicom Šarite u Berlinu, KCCG nastavi sa realizacijom saradnje.

“Nakon prve grupe naših ljekara i medicinskih sestara koji su sredinom novembra radili u Njemačkoj, već 14. februara na usavršavanje u Berlin ide i još jedna grupa koju čine četiri doktora i dvije sestre”, rekla je ona.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde ljudskih i manjinskih prava Boris Marić naveo je da u tom resoru imaju preliminarno negativno mišljenje o uvođenju obaveze kovid potvrda u javnoj upravi.

“Međutim, i prošlog puta smo reki da to nije apsolutna kategorija. Pratimo međunarodne standarde, a oni kažu da postoji mogućnost uvođenja obaveze, ako ima obrazloženja”, rekao je Marić.

On je naveo da se u Ministarstvu neće zalagati za uvođenje obaveznih kovid potvrda, ukoliko ne bude razloga zasnovanih na međunarodnoj komparativnoj praksi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije