fbpx
NaslovnicaGlavna vijestEMS kupila pet odsto akcija CGES-a

EMS kupila pet odsto akcija CGES-a

Beograd, (MINA-BUSINESS) – Elektromreža Srbije (EMS) kupila je u utorak na Montenegroberzi dodatnih pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), potvrdili su iz srbijanske kompanije i dodali da to, u ekonomskom i poslovnom smislu, predstavlja opravdanu investiciju.

Iz EMS-a su kazali da su tom transakcijom postali vlasnik ukupno 15 odsto akcija CGES-a.

„Kupljeno je oko 7,29 miliona akcija po prosječnoj cijeni od 94,93 centa po dionici, za šta je plaćeno 6,92 miliona EUR. Akcije su kupljene od malih akcionara“, navodi se u saopštenju dostavljenom agenciji Mina-business.

EMS je, prema riječima njenih predstavnika, ušla u vlasničku strukturu CGES-a u decembru 2015. godine, kupivši oko deset odsto akcija.

„Kupovina dodatnih akcija CGES-a, u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja opravdanu investiciju u uspješno privredno društvo koje obavlja istovrsnu djelatnost kao i naša kompanija, a čiji prihodi, dobit i imovina pokazuju tendenciju rasta“, navodi se u saopštenju.

EMS, kako su dodali, ostvaruje srazmerno pravo na dividendu, od čega se očekuje finansijska dobit.

„EMS intenzivno sprovodi investicione aktivnosti na teritoriji Srbije i uporedo s tim radi na jačanju svojih prenosnih interkonektivnih kapaciteta. Na teritoriji Srbije naša kompanija aktivno gradi strateški značajan projekat Transbalkanski koridor za prenos električne energije, a između Crne Gore i Italije položen je i pušten u rad pomorski kabl koji je sastavni dio tog koridora“, objasnili su iz kompanije.

Oni su saopštili da je kupovina dodatnog paketa akcija dio EMS-ovog strateškog opredeljenja da aktivno učestvuje u jačanju panevropske povezanosti zemalja istočnog i zapadnog bloka, kao i u stvaranju i jačanju baze za razvoj evropskog tržišta električne energije.

„Na ovaj način EMS učvršćuje svoju poziciju regionalnog lidera“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije