fbpx
1.9 C
Podgorica
January 22, 2022.
NaslovnicaCrna GoraDržavotvorne snage imaju potencijala za pobjedu

Državotvorne snage imaju potencijala za pobjedu

Podgorica, (MINA) – Izbori na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici pokazali su da državotvorne, građanske i proevropske snage imaju potencijala za pobjedu na očekivanim vanrednim parlamentarnim izborima, ocijenjeno je iz Građanske inicijative (GI) 21. maj.

Iz te organizacije su kazali da su partije sadašnje vlasti u sve tri opštine ukupno osvojile manje od šest hiljada glasova, dok su državotvorne stranke imale više od 11,6 hiljada.

U saopštenju Inicijative ukazuje se da je u odnosu na avgust prošle godine oko 1,8 hiljada birača manje izašlo na izbore u tri opštine, od čega je samo na Cetinju bilo oko hiljadu birača manje.

U Inicijativi smatraju da realan politički profil građana koji su ovoga puta apstinirali ukazuje da da se radi o najmanje 65 odsto birača koji su protiv aktuelne državne vlasti.

Ocjenjuje se da se, sa druge strane, pokazalo da rasutost i sebičnost državotvornih stranaka ima negativne posljedice koje su se mogle izbjeći.

“Umjesto da državotvorne stranke budu objedinjene kroz jednu ili dvije kolone, osim izuzetka u Mojkovcu gdje Socijaldemokratska partija nije ni učestvovala, partikularni interesi su se odrazili na ravnodušnost dijela građana”, ocijenili su iz GI 21. maj.

Oni su rekli da su zato izbori u Mojkovcu, Petinjici i na Cetinju nauk za slabo reformisane i dezintegrisane državotvorne partije koje se i dalje ponašaju kao prije prošlogodišnjih izbora.

Iz Inicijative su ocijenili da će formiranje vlasti na Cetinju i u Petnjici dodatno pokazati u kojoj mjeri su državotvorne stranke spremne da nacionalne interese stave iznad partijskih.

U GI 21. maj smatraju da opozicioni lideri moraju shvatiti da plitko strančarenje nije u interesu Crne Gore, niti državotvorna i građanska javnost želi takvu politiku.

“Bez obzira na to što ovi izbori ne odražavaju cjelinu raspoloženja u ukupnom biračkom tijelu, činjenica je da ukupne okolnosti idu u prilog neizbježnom porazu sadašnje parlamentarne većine i zato bi bilo neoprostivo da se takva šansa propusti”, zaključuje se u saopštenju GI 21. maj.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Mornar pobijedio FMP

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Mornar Barskog zlata pobijedili su večeras u Baru ekipu FMP-a...