fbpx
NaslovnicaGlavna vijestCrna Gora na 80. poziciji

Crna Gora na 80. poziciji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je na listi globalnih ekonomskih sloboda američke Heritage Foundation, zauzela 80. mjesto od ukupno 178 rangirane države.

Crna Gora se u prethodnom izvještaju nalazila na 91. poziciji od 180 zemalja, što znači da je napredovala za 11 mjesta.

Kako se navodi u izvještaju, ukupna ocjena ekonomskih sloboda Crne Gore iznosi 63,4 i porasla je 1,9 bodova, najprije zbog poboljšanja fiskalnog zdravlja.

“Crna Gora je rangirana na 39. mjestu među 45 država u regiji Evrope”, navodi se u izvještaju u koji je agencija Mina-business imala uvid.

foto: www.heritage.org

Ekonomija Crne Gore popela se ove godine u red umjereno slobodnih.

“Visok nivo državne potrošnje i duga, koji koče ostvarivanje veće ekonomske slobode, ublažio bi se poboljšanim finansijama javnog sektora. Zemlju, takođe, i dalje pogađaju korupcija i slaba vladavina prava, kao i složeno regulatorno okruženje”, navodi se u izvještaju.

Napredak je prepoznat u oblasti efikasnosti sudstva, državne potrošnje, fiskalnog zdravlja i poslovne, monetarne i slobode na tržištu rada.

Pad je evidentiran u domenu vlasničkih prava, poreskog opterećenja i trgovinskih sloboda.

Na istom nivou ostale su investicione i finansijske slobode.

Od država regiona, Sjeverna Makedonija se nalazi na 46. mjestu, Slovenija na 48, Srbija na 54, Kosovo na 58, Albanija na 66, Hrvatska na 79. i Bosna i Hercegovina na 82. poziciji.

Kada je u pitanju vladavina prava, u dijelu izvještaja koji se odnosi na Crnu Goru navodi se da zakon poštuje i štiti imovinska prava.

“Vlada je poboljšala sistem registracije imovine, ali potrebne su dodatne reforme. Uprkos nedavno usvojenim zakonodavnim reformama usmjerenim na poboljšanje djelotvornosti sudskih postupaka, sudska korupcija i nedostatak transparentnosti ili odgovornosti i dalje su problemi. Korupcija i percepcija korupcije značajni su problemi u javnom i privatnom sektoru”, smatraju u Heritage Foundation.

Osnivanje poduzeća i obezbjeđivanje električne energije postali su jeftiniji, dok rješavanje građevinskih dozvola manje traje.

“Regulatorni i pravni okviri, koji uređuju strana ulaganja, generalno olakšavaju razvoj rastućeg privatnog sektora. Finansijski sektor je mali, ali je nivo učestvovanja i ulaganja stranih banaka značajan. Potpuno privatizovani bankarski sektor funkcioniše pod tržišnim uslovima”, dodaje se u izvještaju.

Najčitanije