fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBezbjednosna situacija u značajnoj mjeri narušena

Bezbjednosna situacija u značajnoj mjeri narušena

Podgorica, (MINA) – Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori u značajnoj mjeri je narušena, ocijenio je Odbor za bezbjednost i odbranu.

Predsjednik Odbora Milan Knežević predstavio je jednoglasno usvojen izvještaj sa današnje višesatne sjednice na kojoj su saslušani potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Odbor je na današnjoj sjednici saslušao i direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića i šefa specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića.

„Tokom rasprave konstatovano je da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori, posebno imajući u vidu posljednja dešavanja, u značajnoj mjeri narušena, te da postoji opravdana opasnost za njenim daljim urušavanjem“, naveo je Knežević.

Kako je kazao, Odbor je posebno istakao da nedavni događaji u bezbjednosnom sektoru u značajnoj mjeri stvaraju osjećaj nesigurnosti kod crnogorskih građana.

Knežević je rekao da je apostrofirana važnost preduzimanja aktivnosti kako bi ona bila poboljšana, pozivajući sve činioce sistema bezbjednosti da hitno reaguju.

Prema njegovim riječima, Odbor je odlučio da Skupštini neće predložiti zaključke ovim povodom.

On je novinarima, nakon sjednice Odbora, saopštio da je zabrinut za bezbjednost u Crnoj Gori, ukupan aktuelni društveni i politički ambijent.

“Nadam se da će ovo o čemu smo danas raspravljali biti posljednja zloupotreba institucija i brutalnog srastanja kriminala sa djelovima bezbjednosnog sektora”, rekao je Knežević.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ocijenio je da je situacija bezbjedna i redovna.

 

foto: MINA

Odgovarajući na pitanje kako može ocijeniti da je situacija redovna, ako je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić prisluškivan, Abazović je rekao da su se obavezali da će raditi protiv zloupotreba bivšeg sistema, konkretno i u sektoru bezbjednosti.

„Tu smo da svaku zloupotrebu prepoznamo, identifikujemo, eliminišemo i o tome upoznamo javnost. Vidjećemo šta će biti konačni epilog“, rekao je Abazović.

Upitan kako komentariše hapšenje bivšeg direktora ANB-a Dejana Peruničića, Abazović je kazao da lično ne prihvata logiku da je on kriv za sve.

„Sigurno postoji odgovornost, i te kako postoji odgovornost direktora ANB-a, ali mene ne mogu da ubijede da je on nalogodavac. To što je pušten, to je priča za sebe“, naveo je Abazović.

Upitan za koga smatra da je nalogodavac, on je rekao da ne želi sada da se izjašnjava.

„I prošli put je bilo sve kao da je taj čovjek iz nekog hira odlučivao da prisluškuje i prati ljude, a da to neko od njega nije zatijevao, i sad sve treba da se završi na tome da će on da odgovara za zloupotrebu službenog položaja“, naveo je Abazović.

Na pitanje da li su prisluškivanje GST i smrt Luke Bulatovića na bilo koji način povezani, on je odgovorio da ne želi da ulazi u istragu, ali da misli da su dva slučaja povezana.

„Zato što se radi o zloupotrebama bivšeg menadžmenta ANB-a, to je vjerovatno ostavilo velike posljedice po psihičko stanje Bulatovića. To je sigurno na neki način uticalo, treba vidjeti da li je to jedina stvar koja je uticala i postoje li još neke okolnosti“, naveo ja Abazović.

On je kazao da se ne smije stvarati „atmosfera linča prema ljudima koji žele da kažu neku istinu u odnosu na neke nezakonite događaje“.

„Već da stvaramo atmosferu da je to poželjno i da država staje u njihovu zaštitu i da na svaki način podstičemo sve službenike, koji imaju saznanja, da to saopšte, kako bi proces eliminisanja zloupotreba mogao da dobije epilog koji želimo“, naveo je Abazović.

Odgovarajući na pitanje novinara, on je kazao da Građanski pokret URA podržava većinu koja je aktuelna.

„Hoće li neko drugi da traži partnere, zato što mu se ovaj koncept ne sviđa, to nije pitanje za nas. Naši stavovi su besprekorno jasni“, naveo je Abazović.

On je dodao da je prošle godine postignuta saglasnost oko ekspertskog koncepta Vlade.

„Ovo što su novi predloženi modeli, oko njih trenutno nema saglasnosti. Mi ostajemo potpuno privrženi onome oko čega je bilo saglasnosti“, rekao je Abazović.

Kako je naveo, ako ne bude postignut kompromis, oni koji misle da su oštećeni iz nekog razloga, neka preduzmu neke mjere.

Abazović je najavio da će naredna sjednica Odbora za bezbjednost i odbranu biti održana 1. novembra, a povodom dešavanja na Cetinju početkom septembra.

On je kazao da je direktor Uprave policije Zoran Brđanin u tom slučaju radio sve po zakonu.

“Što se mene tiče postupanje policije je bilo profesionalno, efikasno i, najvažnija stvar, bez ikakvih posljedica po građane u smislu da nije bilo žrtava, niti težih povreda, iako je stepen rizika bio jako visok”, rekao je Abazović.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da su na sjednici Odbora dobili dosta informacija, na osnovu kojih su donijeli konkretan zaključak.

“Odbor je jednoglasno prihvatio da odemo u neposrednu kontrolu ANB-u, kako bismo se uvjerili kako je Agencija u prethodnom periodu, a kako danas postupala u primjeni mjera tajnog nadzora”, naveo je Konjević.

On je kazao da će Odbor od Abazovića zatražiti službenu zabilješku koju je sačinio nakon razgovora, odnosno posjete Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

“Kada se upoznamo sa sadržajem službene zabilješke, odlučićemo da eventulano i održimo sjednicu koja bi bila posvećena toj tematici”, rekao je Konjević i najavio saslušanje ministarke odbrane Olivere Injac povodim inicijative SDP-a.

On je naveo da smatra da se u Crnoj Gori radi o institucionalnoj krizi, a ne o tome da li je ukupna bezbjednost narušena.

“Institucionalna kriza se sa parlamenta prelila na Vladu i prirodno je da se ona preliva i na sektor bezbjednosti. Ne bih govorio o narušenoj bezbjednosnoj situaciji u cjelini, nego o institucionalnoj krizi”, zaključio je Konjević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije