fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBemax završio 95 odsto radova na auto-putu

Bemax završio 95 odsto radova na auto-putu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Svi glavni objekti na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare, koje izvodi kompanija Bemax, su završeni, uključujući i most Smokovac na istoimenoj petlji koji spada u dio naknadnih radova, saopšteno je Pobjedi iz te građevinske kompanije.

Iz te kompanije, koja je glavni podizvođač radova na dionici od Smokovca do Mateševa, kazali su da će radovi za koje su zaduženi biti završeni u ugovorenoj dinamici.

“Više od 95 odsto radova završeno je na prioritetnoj dionici auto-puta, za koje je zadužena kompanija Bemax. Radovi se realizuju u skladu sa ugovorenom dinamikom. Iako se to možda na prvi pogled ne može vidjeti na gradilištima se izvode završni radovi na odvodnjavanju i na snabdijevanju vodom i strujom”, kazali su iz Bemaxa.

Iz Bemaxa su precizirali da se na objektima trenutno izvode završni radovi odvodnjavanje, hidroizolacija na mostovima, radovi na pripremi za asfalt, zidovi za zaštitu od buke.

Na objektima baze za održavanje i naplatne rampe Pelev brijeg kao i na objektu naplatne stanice Smokovac izvode se instalaterski radovi kao i dio završnih radova.

“Imajući u vidu da su radovi na snabdijevanju vodom i strujom imali problem neusaglašene projektne dokumentacije sa situacijom na terenu, čekali smo njih da završe svoje radove kako bismo otpočeli pripremu za asfalt. Kada govorimo o asfaltiranju, do kraja mjeseca ćemo doći do 23. kilometra trase, osim asfalta na mostovima”, rekli su iz Bemaxa.

I korona virus je, kako navode, uticao na dinamiku radova Bemaxa na auto-putu.

“Definitivno je da imamo problema prilikom izvođenja radova, ali se trudimo da to u najmanjem mogućem obliku utiče na dinamiku izvođenja radova. Nadamo se da u budućnosti neće biti nekih većih problema izazvanih korona virusom”, rekli su iz Bemaxa.

Na prioritenoj dionici Smokovac – Uvač – Mateševo kompanija Bemax izvodi građevinske radove na četiri tunela – Suka, Vežešnik, Mrke i tunel Vjeternik sa sjeverne strane. Ukupna dužina svih tunela je 11 kilometara za obje cijevi.

Bemax je bio zadužen i za radove na sedam mostova i dva nadvožnjaka. Ukupna dužina tih objekata u obje trake je 3,6 kilometara.

Bemax izvodi radove i na otvorenoj trasi ukupne dužine 10,2 kilometara.

U sklopu trase izvode se radovi na iskopima, nasipima, potpornim konstrukcijama, zaštiti kosina kao i na odvodnjavanju i na zidovima za zaštitu od buke.

Bemax takođe izvodi kompletne asfalterske radove na ovoj dionici, kao i radove na objektima baze za održavanje auto-puta i naplatne rampe Pelev Brijeg.

Bemax je zadužen i za objekat naplatne stanice Mateševo, kao i za radove na petlji Smokovac, u okviru koje se nalazi istoimeni most dužine 300 metara u obje trake kao i za radove na naplatnoj stanici Smokovac.

Iz Bemaxa navode da su radovi na petlji Smokovac počeli krajem aprila prošle godine i teku predviđenom dinamikom.

“Trenutno se na petlji izvode završni radovi kao i naknadni radovi, odnosno radovi na snabdijevanju vodom i strujom. Takođe se na petlji izvode radovi na naplatnoj stanici Smokovac”, kazali su iz Bemaxa.

Oni su dodali da su počeli i radove na kružnom toku, odnosno spoju petlje Smokovac sa Bulevarom Vilija Branta.

“Kako smo na tenderu dobili posao za izgradnju spoja Bulevara Vilija Branta i petlje Smokovac čekali smo da se završi tenderska procedura i nakon dobijanja građevinske dozvole počeli smo i te radove. Radovi na petlji Smokovac biće završeni u skladu sa ugovorom do kraja septembra, a ostaće nakadni radovi koji se tiču snabdijevanja vodom i strujom kao i radovi na pripremi za asfalt i asfaltiranje”, rekli su iz Bemaxa.

Predstavnici Bemaxa saopštili su da asfalterske radove na petlji Smokovac planiraju da rade kada bude hladnije vrijeme zbog samog lokaliteta i vremenskih uslova.

Oni su dodali da na auto-putu trenutno Bemax ima oko 420 radnika, uključujući svoje podizvođače.

“U ovom trenutku ovaj broj radnika zadovoljava”, rekli su iz Bemaxa.

Posljednje procjene iz Vlade i Monteputa su da će radovi na prioritetnoj dionici auto-puta biti završeni u toku ljeta naredne godine.

Najčitanije