fbpx
NaslovnicaGlavna vijestBečić: Svi činioci društva da doprinesu smanjivanju tenzija

Bečić: Svi činioci društva da doprinesu smanjivanju tenzija

Podgorica, (MINA) – Svi činioci društva moraju učiniti maksimalne napore da doprinesu smanjivanju tenzija i polarizacije u društvu i afirmaciji vrijednosti mira i sloge među ljudima svih vjera i nacija, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On se, kako je saopšteno iz Skupštine, susreo sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem i episkopom budimljansko-nikšićkim Metodijem i čestitao im stupanje na te funkcije.

„Bečić je istakao da svi činioci društva moraju učiniti maksimalne napore da doprinesu smanjivanju tenzija i polarizacije u društvu, kao i afirmaciji vrijednosti mira, tolerancije, pomirenja i sloge među ljudima svih vjera i nacija“, navodi se u saopštenju.

On je rekao da je Mitropolija crnogorsko-primorska “kao vjekovna zajednička nadnacionalna i nadpartijska kuća i Crnogoraca i Srba i svih ljudi dobre volje, uvijek bila i biće mjesto sabiranja, mirenja i širenja bratske ljubavi i zajedništva”.

„Zato tražimo dobro u drugima, afirmišimo tačke spajanja, a ne razdora, jer se ne ni jedno dobro ne može graditi na podjelama, mržnji, netrpeljivosti i negiranju. Želim nam svima mudrosti, strpljenja i uspjeha na tom putu”, istakao je Bečić.

Joanikije je, kako je saopšteno iz parlamenta, kazao da Bečić, riječima i djelima, principijelno i energično pokazuje da je odlučan u namjeri da se bori za očuvanje mira u Crnoj Gori.

„Odnosom prema crkvi i svim drugim vjerskim zajednicama dajete dobar primjer unapređenju saradnje države sa vjerskim zajednicama uz poštovanje Ustava i zakona Crne Gore“, istakao je Joanikije.

Metodije je naglasio da su, poštujući princip sekularnosti, država i crkva na istom zadatku – da doprinesu boljem razumijevanju između građana i svih društvenih činilaca, prevazilaženju podjela, snažnijoj društvenoj koheziji i jačanju svijesti o zajedništvu.

„To nam je u ovoj turbulentnoj društveno-političkoj situaciji i u ovim izazovnim procesima od izuzetne važnosti i prijeke potrebe”, poručio je Metodije.

Sagovornici su se saglasili da treba konstantno afirmisati princip sekularnosti države, na način da su vjerske zajednice odvojene od države, da svako sprovodi svoju misiju saglasno Ustavu i zakonima, ali da se međusobno uvažavaju, poštuju i sarađuju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije