fbpx
NaslovnicaGlavna vijestAgrobudžet namijenjen očuvanju i jačanju poljoprivredne proizvodnje

Agrobudžet namijenjen očuvanju i jačanju poljoprivredne proizvodnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ovogodišnji Agrobudžet, vrijedan 44,8 miliona EUR, namijenjen je očuvanju i jačanju poljoprivredne proizvodnje, sa ciljem da sa ublaže posljedice globalne koronakrize i obezbijede nove mogućnosti u razvoju te privredne grane, ocijenio je resorni ministar Aleksandar Stijović.

“Agrobudžet je prilika da podržimo i osnažimo naše poljoprivredne proizvođače i kroz niz novih mjera pomognemo domaćinima da stvore dodatnu vrijednost u poljoprivredi”, kazao je Stijović na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji Agrobudžet.

On je rekao da je podrška Ministarstva apsolutno neselektivna i da taj Vladin resor želi da podrži sve poljoprivredne proizvođače kroz mjere koje su kreirane.

“Ovogodišnji Agrobudžet rezultat je prepoznavanja potreba poljoprivrendih proizvođača, ogromnog broja sastanaka koje smo održali sa njima i razgovora i sugestija dobijenih od proizvođača”, kazao je Stijović.

Agrobudžetom za ovu godinu, kako je objasnio, izdvajaju se sredstva za mjere tržišne cjenovne politike i ruralnog razvoja i obezbjeđuje se podrška servisima u poljoprivrednoj proizvodnji i sektoru ribarstva.

Takođe, sredstva su obezbijeđena i za podršku opštim servisima u poljoprivredi, socijalne transfere seoskom stanovništvu, tehničku i administrativnu podršku implementaciji programa, institucionalni razvoj i jačanje poljoprivrede Crne Gore, program fitosanitarnih mjera, program bezbjednosti hrane i program obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja.

Sredstva predviđena Agrobudžetom za ovu godinu opredijeljena su u ukupnom iznosu od 44,8 miliona EUR.

Od ukupnog iznosa je 27,2 miliona EUR iz nacionalnih sredstava, 9,3 miliona EUR iz donacija i 8,3 miliona EUR iz kreditnih sredstava.

Stijović je saopštio da novim Agrobudžetom sva direktna plaćanja u poljoprivredi iznose 10,1 milion EUR i povećana su od pet do deset odsto, što predstavlja ukupno povećanje od dva miliona EUR.

On je, predstavljajući pojedinačno podršku po sektorima u poljoprivredi, poručio da će u Ministarstvu raditi domaćinski i planski.

“Naši vrijedni poljoprivredni proizvođači i preduzetnici u Agrobudžetu za ovu godinu imaju mogućnost da prepoznaju i iskoriste nove dobre prilike, kako bi unaprijedili konkurentnost, kapacitete i proizvodnju i osvojili nova tržišta”, poručio je Stijović.

Nove mjere, kako smatra, omogućiće razvoj poljoprivrede, posebno u ruralnom području, osiguranje postojećih radnih mjesta i otvaranje novih, uz kreiranje održivih domaćinstava.

“Značajno veća sredstva uložena u poljoprivredu doprinijeće ukupnom ekonomskom rastu i unapređenju kvaliteta života građana”, zaključio je Stijović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije