fbpx
NaslovnicaCrna GoraZatražili hitno održavanje sjednice Kolegijuma Skupštine

Zatražili hitno održavanje sjednice Kolegijuma Skupštine

Podgorica, (MINA) – Socijaldemokratska partija (SDP) zatražila je hitno održavanje sjednice Kolegijuma Skupštine na kojoj bi predsjednici klubova poslanika dobili potrebne informacije u vezi sa aktuelnom epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori.

Portparol SDP-a Mirko Stanić kazao je da je situacija takva da je broj novoregistrovanih ili smrtnih slučajeva na dnevnom nivou sličan brojevima u cijelom prvom talasu epidemije.

“Da je stanje u nekim gradovima, poput Budve ili Tivta, alarmantno, da smo dobili informacije o pojavi infekcije i na odjeljenjima u Kliničkom centru, a da Kolegijum, Skupština ili matični Odbor ni na jedan način nijesu upoznati sa trenutnom situacijom, mjerama, niti sa procesom nabavke vakcina”, naveo je Stanić.

On je podsjetio da je Skupština, početkom pandemije COVID-a 19 u Crnoj Gori, organizovala dva posebna Kolegijuma predsjednika Skupštine.

Stanić je dodao da je jedan bio posvećen epidemiološkoj situaciji u državi, a drugi ekonomsko-socijalnim mjerama i saniranju posljedica epidemije.

Kako je naveo, prva tačka na drugoj redovnoj sjednici Skupštine održanoj 22. aprila prošle godine bila je “Informacija o do sada preuzetim aktivnostima na suočavanju sa epidemijom Covid 19”.

“Za usporedbu, u cijelom prvom talasu epidemije, koji je trajao od marta do juna prošle godine, u Crnoj Gori su zabilježena ukupno 324 slučaja epidemije, sa devet smrtnih slučajeva, pa su se Kolegijum i Skupština u tom periodu na primjeren i odgovarajući način bavili tim pitanjem”, kazao je Stanić.

On je istakao da je snaženje kontrolne uloge Skupštine izuzetno značajno za demokratske i društvene procese u Crnoj Gori.

Prema riječima Stanića, namjera SDP-a, kada je u pitanju zdravstvena situacija, ali i ostala pitanja značajna za kvalitet života sugrađana, je da se njima na sistemski način bavi kroz otvoren dijalog svih političkih subjekata u parlamentu.

“Zbog toga smatramo da je izuzetno bitno organizovanje Kolegijuma na kojem bi predsjednici klubova poslanika dobili potrebne informacije vezano za aktuelnu epidemiološku situaciju, budući da se radi o temi koja trenutno najviše interesuje sve naše građane”, naveo je Stanić.

Najčitanije