11.6 C
Podgorica
April 3, 2020.
Naslovnica Crna Gora Zapadni Balkan izuzeti iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz EU

Zapadni Balkan izuzeti iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz EU

Podgorica, (MINA) – Komorski investicioni forum (KIF) zapadnobalkanske šestorke, zatražio je od Evropske komisije (EK) da države tog regiona budu izuzete iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz Evrospke unije (EU).

Iz Privredne komore Crne Gore (PKCG), koja je članica KIF-a, naveli su da se u pismu, koje je predsjednik Upravnog odbora KIF-a Marko Čadež uputio predsjednici EK Ursuli Von der Lejen, apeluje da se evropskom inicijativom „zeleni koridori” obuhvate ekonomije regiona, što je za dobrobit EU i Zapadnog Balkana.

“Skorašnja ograničenja u pogledu izvoza zaštitne medicinske opreme iz EU, mogu imati ozbiljne posljedice za zapadni Balkan”, upozorio je Čadež u pismu

On je pozvao EK da proširi tu odluku kako bi obuhvatili države Zapadnog Balkana.

“Svim državama Zapadnog Balkana bi takođe trebalo omogućiti da učestvuju u zajedničkoj nabavci medicinske opreme”, dodao je Čadež.

Navodi se da je istaknuta i važnost takve odluke, ne samo sa aspekta podrške zdravstvenim sistemima državama regiona, već i pomoći njihovim industrijama da nastave sa radom.

“One se trenutno bore da nabave medicinsku opremu za svoje zaposlene i ukoliko se taj problem nastavi, moraće da zaustave proizvodnju. To bi bilo pogubno za kompanije i za ekonomije u kojima one posluju, ali i za EU, s obzirom da su mnoge kompanije u regionu sastavni dio lanca vrijednosti Unije”, pojasnio je Čadež.

Kako je naveo, svi se slažu da je sada više nego ikada potrebno održati lanac snabdijevanja.

Iz KIF-a su zatražili da se sagleda mogućnost odobravanja pristupa evropskim „zelenim trakama” za kompanije sa teritorije Zapadnog Balkana.

U pismu je naglašena potreba nesmetanog protoka roba, posebno hrane, ljekova i medicinske opreme u kriznim vremenima.

Čadež je istakao da bi prevoz robe od primarnog značaja trebalo da ima prioritet u odnosu na ostalu robu koja se prevozi „zelenim trakama”, dok protok saobraćaja mora biti zagarantovan non stop.

“Uvoz sirovina potrebnih za proizvodnju robe od primarnog značaja, a koje dobijamo iz EU, jednako je važan kao i održavanje proizvodnje naših industrija i stoga je neophodno da bude uključen u sistem prioriteta „zelenih traka”, naveo je Čadež.

On je ukazao je da se crnogorska preduzeća suočavaju sa brojnim izazovima prilikom isporuke najpotrebnije robe za svoje EU partnere.

Čadež je ocijenio da će pristup Zapadnom Balkanu putem „zelenih traka” sigurno imati pozitivne efekte kako za EU, tako i za zemlje tog regiona”,

“Svi se suočavamo sa krizom neviđenih razmjera. Budimo solidarniji i dozvolite da se ta solidarnost osjeti i na Zapadnom Balkanu”, zaključio je Čadež.

Najčitanije