fbpx
NaslovnicaCrna GoraZakonske izmjene utemljene realnim potrebama

Zakonske izmjene utemljene realnim potrebama

Podgorica, (MINA) – Vladin Predlog izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja utemeljen je realnim potrebama, ali je zbog osjetljivog političkog trenutka, potrebno razraditi kontrolni mehanizam, ocijenio je predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić.

Vlada je u četvrtak utvrdila Predlog izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kojim se omogućava isplata socijalnih davanja u izbornoj godini u slučaju ratnog i vanrednog stanja, kao i u slučaju epidemije ili pandemije zaraznih bolesti.

Raonić smatra da Vladin predlog ima utemeljenje u realnim potrebama, koje su svima jasne.

„Zbog osjetljivog političkog trenutka, treba razraditi kontrolni mehanizam koji bi spriječio nepotrebne polemike u ovom trenutku. Idealan model bi bio da predstavnici opozicije imaju puni uvid u način izbora i dodjelu te pomoci“, rekao je Raonić agenciji MINA.

Kako je naveo, sa obzirom na to da nije uvedeno vanredno stanje, rad Skupštine nije trebalo da bude zamrznut.

„Tim prije što vidimo da i Vlada funkcioniše, a da se osim rada, uz poštovanje fizičke udaljenosti i ostalih mjera zaštite, kakve smo mogli da vidimo širom Evrope, moglo već krenuti sa zasijedanjima radnih tijela i plenuma putem tehnologija video konferencija“, rekao je Raonić.

Kako je dodao, taj zakljucak donešen je na poslednjem kolegijumu Skupštine i za njega nijesu potreba dodatna sredstva.

Raonić je kazao da je Vlada Velike Britanije imala prvu sjednicu tim putem, dok su parlamenti Hrvatske i Slovenije funkcionisali u punom kapacitetu, usvajajući sve neophodne mjere u ovom stanju.

„Po strani što je u proceduri ogroman broj zakona koji čekaju na raspravu i usvajanje“, naveo je Raonić.

Najčitanije