Naslovnica Crna Gora Varhelji: SPC da poštuje mjere, omogućiti religijske slobode

Varhelji: SPC da poštuje mjere, omogućiti religijske slobode

Podgorica, (MINA) – Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozvao je Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u Crnoj Gori da poštuje pravila izolacije, a državu da tokom krize omogući religijske slobode.

“Pozivam obje strane, crkvu da prati i poštuje pravila izolacije jer je to u svrhu bezbjednosti, sigurnosti, i na kraju života vjernika, ali pozivam i vlasti da omoguće čak i tokom kovid krize slobodu religije”, kazao je Varhelji pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

Varhelji je, kako prenosi RTCG, naglasio da je svjestan nedavne situacije u Crnoj Gori, da crkva sprovodi svoje aktivnosti uprkos mjerama korona izolacije i da su sankcije uvedene protiv sveštenka.

On je kazao da se njegova posjeta Podgorici podudarala sa esklacijom krize u Crnoj Gori i da je pokušao da ublaži problem između države i crkve jer, kako je naveo, smatra da država ne može da funkcioniše bez pravilnog funkcionisanja religijskih sloboda.

„I sreo sam se crkvom, ne samo sa predstavnicima vlasti, jer sam pokušao da dam težinu prijateljskom rješenju koje je prihvatljivo objema stranama”, naglasio je Varhelji odgovarajući na pitanje zastupnika u Evropskom parlamentu

Varhelji je potvrdio spremnost da nastavi da se angažuje u pronalasku “evropskog rješenja” u sporu između vlasti i SPC u Crnoj Gori.

Najčitanije