Naslovnica Crna Gora Ustavni sud da poništi dio uputstava DIK-a

Ustavni sud da poništi dio uputstava DIK-a

Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Ustavni sud da hitno reaguje i poništi dio uputstava Državne izborne komisije (DIK), koji, kako su ocijenili iz te nevladine organizacije (NVO), mimo Ustava uskraćuju građanima biračko pravo i diskriminiše ih.

Iz te NVO pozvali su i Zaštitinika ljudskih prava i sloboda da reaguje i pokrene proceduru protiv, kako su naveli, diskriminacije građana.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je da je DIK imao zadatak da reguliše kako će glasati oboljeli, osobe u samoizolaciji i karantinu.

„Odlučeno je da se glasanje omogući svim osobama u samoizolaciji, bez obzira na to da li su pozitivne ili negativne na koronavirus, ali osobama na bolničkom liječenju i u karantinima, kako saopšti ova institucija, „ne mogu izaći u susret““, naveo je Koprivica.

Prema njegovim riječima, biračko pravo nije nekakva usluga, već ustavno i zakonsko pravo svakog građanina.

Koprivica je podsjetio da je Zakonom jasno propisano da birač koji zbog starosti, invalidnosti, bolničkog ili kućnog liječenja nije u mogućnosti da glasa na biračkom mjestu na kojem je upisan u izvod iz biračkog spiska, a želi da glasa, može glasati putem pisma.

Kako je istakao, tu ne smije biti diskriminacije COVID 19 oboljelih, niti nezakonitog sužavanja biračkog prava uvođenjem uslova prebivališta kroz podzakonske akte.

„Rijedak je slučaj da jedna državna institucija javno poziva na neustavno ponašanje, pa vjerujemo da se podrazumijeva da će Ustavni sud reagovati ex offo. Ali ne u oktobru ili novembru, nego urgentno“, rekao je Koprivica.

On je dodao da je CDT već 30. juna apelovao da se dokument što prije pripremi, a prvi nacrt tih preporuka 8. jula dostavio je Institut za javno zdravlje.

Prema riječima Koprivice, ta verzija sadržala je i epidemiološke preporuke za prikupljanje potpisa i održavanje izborne kampanje, ali i puno detaljnije mjere za sprovođenje glasanja na dan izbora.

„Dok smo čekali da DIK uredi i usvoji dokument, potpisi su prikupljeni i liste predate, pa je ta sekcija postala nepotrebna. DIK je odlučila da u cjelosti preskoči preporuke o kampanji jer to ne smatraju svojom nadležnošću, a niko drugi se ne osjeća nadležnim“, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, kampanja opozicionih partija preselila se na internet, jer su javna okupljanja zabranjena.

„Dok kampanja vlasti živi blistave trenutke kroz funkcionersku kampanju i svakodnevne pseudodogađaje, koji, prigodno, nijesu zabranjeni“, rekao je Koprivica.

On je podsjetio da je kampanja jedan od ključnih elemenata izbornog procesa i da mora da bude jednaka za sve.

„Samo glasanje na biračkom mjestu za „zdrave“ birače se svodi na njihovu odgovornost – da drže distancu, nose masku i dezinfikuju ruke“, kazao je Koprivica.

On je ocijenio da preporuke ne nude garanciju da će se distanca poštovati, prostorije provjetravati, površine redovno dezinficirati.

„Država za profesionalnu organizaciju izbora u uslovima koronavirusa izgleda nema nekog posebnog interesa“, zaključio je Koprivica

Najčitanije