fbpx
NaslovnicaCrna GoraU zemljama u tranziciji izražena nepravilna primjena sporazuma o priznanju krivice

U zemljama u tranziciji izražena nepravilna primjena sporazuma o priznanju krivice

Podgorica, (MINA) – U zemljama u tranziciji veoma je izražena nepravilna primjena instituta sporazuma o priznanju krivice, što u očima javnosti odjekuje kao zakazivanje pravde, ocijenjeno je na predavanju koje su organizovali Udruženje pravnika (UPCG) i Komitet mladih pravnika.

Iz UPCG je saopšteno da je predavanje na temu Sporazum o priznanju krivice održao rukovodilac Sektora za Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju u Njemačkoj fondaciji za međunarodnu pravnu saradnju, Štefan Pirner.

„Uvodne riječi dali su potpredsjednica i članica upravnog odbora UPCG Maja Kostić Mandić i predsjednik Komiteta mladih pravnika i član upravnog odbora UPCG, Ivan Medenica“, kaže se u saopštenju.

Pirner se osvrnuo na začetke Sporazuma o priznanju krivice u common law sistemu i na prodor tog instituta u kontinentalno pravo.

On se, kako je saopšteno, posebno dotakao uticaja upliva tog instituta u pravosuđa zemalja u tranziciji.

Na predavanju je istaknuto da su zemlje u tranziciji često podstaknute da taj institut uvrste kao dokazani metod, koji omogućava efikasnije rješavanje većeg broja malih slučajeva i time bi u teoriji trebalo da rastereti pravni sistem u kojem se sprovodi.

Međutim, kako je saopšteno, sprovođenje tog instituta u zemljama u tranziciji obično prate kontroverze, pa se time gubi povjerenje javnosti u pravosudni sistem.

„Iako i u razvijenijim državama primjenom tog instituta, u različitim oblicima, može doći do grešaka, zapaženo je da je na području zemalja u tranziciji veoma izražena nepravilna primjena tog instituta, što u očima javnosti odjekuje kao zakazivanje pravde“, kaže se u saopštenju.

Na predavanju je istaknuto da je pohvalno uvođenje noviteta u zakonodavstva država u tranziciji, ali da se uz to mora staviti akcent i na osposobljavanje pravosudnog kadra za primjenu postojećih, pa tek onda uvođenje novih pravnih instituta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije