fbpx
NaslovnicaCrna GoraStanje studentskog aktivizma loše

Stanje studentskog aktivizma loše

Podgorica, (MINA) – Stanje studentskog aktivizma u Crnoj Gori je de facto loše, uglavnom zbog nezainteresovanosti studenata da se aktivno uključe u rješavanje društvenih problema, nekolegijalnosti i vođenja isključivo ličnim interesima, ocijenio je predsjednik Saveza studenata Ekonomskog fakulteta (SSRF), Nemanja Vešović.

„Studenti moraju da budu aktivniji, odnosno da glasnije i bez ustezanja iznose svoje probleme i inicijative ka nadležnim tijelima i institucijama, jer se samo tako oni mogu rješavati“, rekao je Vešović agenciji MINA.

On je kazao da se u najvećem broju slučajeva studenti angažuju tek kada se suoče sa problemom zbog odnosa određenog profesora ili kada je riječ o polaganju određenog ispita.

„U tim slučajevima ne govorimo o studentskom aktivizmu, čiji je cilj ukazivanje kako na pojedine, tako i na grupne probleme, već o pojedinačnim slučajevima aktiviranja studenata kada se oni sami nađu u problemu“, objasnio je Vešović.

On smatra da studenti, kao budućnost svake države, treba da budu uključeni u sve važne društvene procese.

„Oni treba da budu konstruktivni glas u svim raspravama, iznose svoja mišljenja i pomognu donosiocima odluka u usvajanju kratkoročnih i dugoročnih strategija razvoja visokog obrazovanja“, saopštio je Vešović.

On je kazao da bi nadležne institucije trebalo da više pažnje posvete studentima i podstaknu njihov aktivizam, kako bi se oni sami uključili u rješavanje društvenih i socijalnih problema sa kojima se susrijeću svakodnevno.

„Takođe, podrebno je podizati kritičku svijest kod studenata, kako preko medija, tako i kroz razne projekte i aktivnosti. Proces podizanja studentskog aktivizma na željeni nivo je dug i težak put koji moramo preći kako bismo došli do željenih rezultata“, poručio je Vešović.

On je dodao da se kontinuiranim aktivnostima, koje podstiču studente da razmišljaju u pravcu njihovog aktivizma, ali i strpljivim radom tokom niza godina, može očekivati promjena u mentalitetu studenata, kako bi shvatili svoj značaj i ulogu u društvu.

Vešović smatra i da je studentima koji ukazuju na probleme na fakultetu, univerzitetu, u gradu ili državi potrebno pružiti podršku, kako bi se i ostali odvažili da preduzmu iste ili slične korake.

On je dodao da ih ne treba kažnjavati i omalovažavati u društvu, jer to u velikoj mjeri obeshrabruje studente da aktivno ukazuju na probleme i pogoršava stanje studentskog aktivizma uopšte.

Vešović je podsjetio da se SSEF, kao najstarija studentska organizacija u Crnoj Gori, bavi organizovanjem vannastavnih aktivnosti, monitoringom nastave, kao i borbom za prava studenata Ekonomskog fakulteta.

„SSEF ima 30 članova i možemo se pohvaliti da su naši članovi ujedno i predstavnici studenata u Vijeću studenata Ekonomskog fakulteta, a da među njima ima i predstavnika u Vijeću Ekonomskog fakulteta kao krovnom tijelu te obrazovne ustanove. Preko njih delegiramo studentske probleme i trudimo se da ih blagovremeno rješavamo“, objasnio je Vešović.

U SSEF-u se, kako je naveo, trude da kroz prijem novih članova, koji se obavlja svake godine, uključe što više studenata i da kroz rad u organizaciji, afirmišu sebe i steknu nova znanja, kako bi nakon sticanja diplome, spremniji i konkurentniji izašli na tržište rada.

„Imamo iza sebe veliki broj projekata koji su u velikoj mjeri doprijenijeli studentima da kroz panele, trtibine i predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti ekonomije obogate svoja znanja i usmjere vidike ka budućem poslovnom uspjehu“, rekao je Vešović.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kroz realizaciju projekta “Rereading – Rewriting. Improving media literacy in Montenegro”. Sadržaj je isključiva odgovornost agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove SAD. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Najčitanije