fbpx
NaslovnicaCrna GoraRadulović: Vjerujem da će Đukanović potpisati ukaze za opoziv ambasadora

Radulović: Vjerujem da će Đukanović potpisati ukaze za opoziv ambasadora

Podgorica, (MINA) – Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović kazao da je uputio obrazloženje za opoziv osam ambasadora i dodao da vjeruje da će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović potpisati ukaze.

„Poslao sam pismo Đukanoviću i vjerujem da će kao razuman i pragmatičan čovjek ispoštovati dogovoreno i potpisati ukaz za opoziv osam predloženih ambasadora“, rekao je Radulović.

On je, gostujući u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti, kazao da se u obrazloženju naveli da Vlada ima legitimno pravo da vanjsku politiku svodi shodno Ustavu i zakonima i da na taj način žele kadrove koji će autentično sprovoditi politiku Vlade.

Radulović je kazao je da su se svi ambasadori odazvali pozivu na konsultacije ili opravdali odsustvo, osim ambasadorke u Njemačkoj, Vere Kuliš, ambasadora u Vatikanu, Miodrag Vlahović i ambasador u Kini Darko Pajović.

“Razgovarao sam Kuliš, saopštivši joj razloga zašto smatramo da nije najbolji profil za predstavljanje u inostranstvu. Ona se nije saglasila sa razlozima”, kazao je Radulović.
On je naveo da je Kuliš karijerni diplomata i opoziv ne znači otkaz u diplomatiji.

“Kuliš je neopravdano izostala sa konsultucija što je teža povreda službene dužnosti”, kazao je Radulović.

On je dodao da je Vlahović kazao da ne može da dođe na konsultacije, prenosi portal Vijesti.

“Mejlom je poslao da ga strašno boli uvo. Zamolio bih koleginicu ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović da sastavimo konzulijum ljekara da mu pomognemo da bi prestalo da ga boli uvo”, rekao je Radulović.

Dodao je da je protiv Kuliš, Vlahovića i Pajovića pokrenut disciplinski postupak.

“Protiv Vlahovića smo morali da podnesemo krivičnu prijava jer je svoju internu depešu javno dao u novine”, rekao je Radulović.

On je, komentarišući izjavu premijera Zdravka Krivokapić da su navedeni ambasadori načinili štetu državi, rekao da se radi o izjavi koja je možda pogrešno prihvaćena od djela javnosti.

“Pitao sam premijera o čemu se radi i on mi je rekao da su određeni ambasadori bili politički pristrasni prije i nakon politčke kampanje. To je za njega bilo etički pogrešno”, pojasnio je Radulović.

On je kazao da ukoliko stigne poziv da posjeti Beograd, da će to rado učiniti.

Radulović je istakao da Vlada želi da poštuje sve konvencije.

“Crna Gora će brzo da pošalje ambasadora u Srbiji koji će da radi na približavanju odnosa, a očekujemo i da Srbija pošalje novog ambasadora, jer protjerivanje ambasadora dvije susjedne zemlje nije čin prijateljstva”, istakao je Radulović.

On je dodao da će u cilju racionalizacije diplomatske mreže biti zatvorene ambasade u pojedinim zemljama, a Vlada planira da u toku ove godine otvori ambasade u Hagu, Kopenhagenu i Tel Aviv.

Radulović je kazao da bi Krivokapić 10. februara trebalo da ima video sastanak sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

“To je vanserijski uspjeh naše diplomatije. Zašto nije došlo do sastanka gospođe Merkel i gospodina Đukanovića ne bih komentarisao”, rekao je Radulović.

Najčitanije