fbpx
NaslovnicaCrna GoraPrihvatljiva svaka odluka parlamentarne većine

Prihvatljiva svaka odluka parlamentarne većine

Podgorica, (MINA) – Premijer Zdravko Krivokapić poručio je da mu je prihvatljiva svaka odluka parlamentarne većine i da smatra da demokratska tranzicija jedino može biti uspješna sa ekspertskom Vladom.

Krivokapić je novinarima nakon premijerskog sata kazao da je nivo ekspertske Vlade garancija da se bezbolnije prođe demokratska tranzicija.

Jer, kako je kazao, kada “posle 30 godina otvorite duha, on pokušava na sve strane da djeluje na različite načine”.

Na pitanje da li to što je kazao da je za njega prihvatljivo šta god vladajuća većina odluči, znači da ako bi predložili da se funkcije podijele politički, Krivokapić je kazao da ne bi mogao da bude premijer u Vladi u kojoj su svi političari i u kojoj su unaprijed definisana politička mjesta.

„Ako smo se opredijelili za promjene, tu sam, ako smo se opredijelili za zamjene, nemojte na mene računati“, poručio je Krivokapić.

On je rekao da se nada da će Crna Gora biti bolja, uređenija, spremnija da prihvata sve vrijednosti koje su garancija da Crna Gora bude sledeća članica Evropske unije.

“I to je naše opredjeljenje koje nedvosmisleno potvrđeno na međuvladinoj konferenciji koja je održana u Luksembrugu“, naveo je Krivokapić.

On je kazao da imaju snažnu podršku, a da li će je iskoristiti ili ne, kako je pojasnio, ne zavisi od predsjednika Vlade, već od svih zajedno.

„Ako 78 odsto građana Crne Gore podržava evropski put, onda je valjda to signal za sve nas“, poručio je Krivokapić.

On je rekao da izbori dođu i prođu i da se zna ko pobijedi, onaj ko dobije više glasova, „najgore je što ispada da ja nikome ni jedan glas nijesam donio, da sam ja bio u takvoj situaciji da se samo nađem na čelu te liste“.

„Ja sam u tom vremenskom periodu predvodio listu, vjerujte samostalno, mnogi politički lideri iz te grupacije su se nalazili u jednoj atmosferi koja je bila ljetnja, na plažama, i znajući da ja prolazim tim putem vrlo često, izbjegavali da se sretnu sa mnom“, kazao je Krivokapić.

Krivokapić je poručio da ne zna koliko je doprinio toj pobjedi, ali da zna da je njegov pristup koji nije dijelio, nego pokušao da zbliži građane, bio osnovni razlog što je grupacija koji je predvodio dobila toliko mandata u Skupštini.

„U trenutku kada sam postao poslanik, neposredno poslije potpisivanja toga da ću biti mandatar, odmah su određeni šefovi određenih poslaničkih grupa tražili da povučem svoje poslaničko mjesto i prepustim ga drugom“, kazao je Krivokapić.

Na pitanje ko je to tražio, Krivokapić je kazao da se zna i da će se prepoznati.

Shvatio je u tom trenutku, kako je kazao, da je u pitanju još jedna „politička igra“.

„Jer bar taj jedan glas vam je bio sigurnost, ja drugo ništa nijesam imao, želim sve najbolje ovom narodu, želim da ovaj narod bude kao i svaki drugi narod u EU“, rekao je Krivokapić.

On je naveo primjer premijera Luksemburga, koji je, „sav ozaren, srećan, zadovoljan“ i tu sreću kako je poručio treba da dijelimo svi zajedno.

„Imamo brojne projekte, i one koji se tiču kapitalnog investicionog fonda za Zapadni Balkan i mnogobrojne druge koje želimo da aktiviramo, neki od njih se nalaze u različitim fazama, mi ćemo se truditi da kao Vlada projektujemo jednu viziju Crne Gore“, kazao je Krivokapić.

Upitan da li se juče sastao sa nekim, on je naveo da je u ponedjeljak uputio poziv četvorici lidera vladajuće većine i da se niko od njih nije odazvao tom pozivu.

„Neki su na putu, drugi čekaju današnje razrješenje koje će biti najvjerovatnije u pet sati, sačekajte, strpljenje pobjeđuje sve“, rekao je Krivokapić.

Krivokapić je kazao da će se vidjeti koje su mogućnosti i da ne želi da iznevjeri, pogotovo mlade ljude.

„Mi ćemo sve da uradimo što je do nas, ono što treba neko drugi da uradi je da pokaže svoju političku snagu i riješi problem slučaja premijer“, rekao je Krivokapić.

Na pitanje da li imaju rješenje za ministra pravde, Krivokapić je kazao da su se opredijelili da on bude koordinator i da će definisati državnog sekretara danas ili sjutra.

On nije želio da otkrije ime, ali da će, kako je to rekao, biti državni sekretar koji ima dovoljno kompetencije, snage i znanje da se iznese sa brojnim problemima koji do sada nijesu riješeni.

Upitan šta očekuje od današnjeg sastanaka lidera parlamentarne većine, Krivokapić je kazao da želi da oni to razriješe u korist građana.

„Svako rješenje koje je dobro za ovaj narod, je naravno nešto što moramo da poštujemo“, poručio je Krivokapić.

On je ocijenio da nije lijepo to što je pritisak bio toliko permanentan i traje od septembra do danas, a intenzivan je u zadnjih nedelju dana.

„Nažalost živimo na Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan ne može da se oslobodi prošlosti, naša jedina nada je budućnost“, zaključio je Krivokapić.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...