fbpx
NaslovnicaCrna GoraPreventivno djelovati u cilju smanjenja rizika od katastrofa

Preventivno djelovati u cilju smanjenja rizika od katastrofa

Podgorica, (MINA) – Elementarne nepogode se ne mogu spriječiti, ali se može preventivno djelovati u cilju smanjenja katastrofalnih posljedica, poručeno je sa pokazne vježbe koja je danas održana podgoričkoj Osnovnoj školi „Branko Božović“.

Vježba simulacije zemljotresa i evakuacije organizovana je u okviru kampanje „Dani smanjenja rizika od katastrofa 2019, Budi odgovoran – smanji rizik“.

Predsjednica Komisije za procjenu šteta Marija Vučinović rekla da je pokazna vježba koju je realizovala jedinica Direktorata za vandredne situacije, jedna u nizu aktivnosti koje se sprovode kao dio kampanje.

„Činjenica je da elementarne nepogode ne možemo spriječiti, ali kroz stručne i edukativne aktivnosti može se naučiti kako preventivno djelovati, u cilju smanjenja katastrofalnih posledica“, istakla je Vučinović.

Prema njenjim riječima, sve predstojeće i prethodne aktivnosti koje sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova i Direktorat za vandredne situacije, dio su Nacionalne strategije, koja podrazumijeva edukaciju najmlađih, ali i svih građana u cilju prevencije i zaštite od potencijalnih katastrofa.

„U saradnji sa UNICEF-om, GIZ-om i OEBS-om realizovani su projekti koji su fokusirani na osnovce, djecu u vrtićima, izrađeni su planovi zaštite i spasavanja i realizovane su u praksi vježbe u Centrima za osobe sa invalidetotom“, istakla je Vučinović.

Ona je navela da će ovakve i slične aktivnosti Vlade i partnera biti u fokusu, kako bi na najkvalitetniji način odgovarali svim izazovima.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je rekao da je Crna Gora područje sa potencijalniim rizikom od zemoljotresa, ali nije moguće predvidjeti da li će ga biti i kakave će posledice izazvati.

„Kao sistem, moramo jačiti kapacitete za odgovor na ovu vrstu nepogoda, i moramo da znamo kako da postupimo u slučaju zemljotresa kako bi se smanjio broj žrtava“, istakao je Nuhodžić.

Kako je kazao, današnja vježba izvedena je profesionalno, tako da su jasno vidljive procedure postupanja djece i zaposlenih u školi i svih učesnika u sistemu.

„Ovo je i poruka, drugim rukovodiocima škola, javnih ustanova, privrednih društava, da izrade planove zaštite i spasavanja u slučaju prirodnih i tehničko-tehonoloških nesreća, i da jednom godišnje uvježbaju procedure djelovanja i na taj način smanje rizik od većih stradanja“, zaključio je Nuhodžić.

Direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje, Arijana Nikolić Vučinić, kazala je da je Vlada, u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a, 2013. godine uspostavila međupredmetni program u oblasti smanjenja rizika od katastrofa za obrazovanje nastavnika u osnovnim i srednjim školama.

Prema njenim riječima, u okviru tog programa, obučeno je oko 200 nastavnika, koji prenose znanje učenicima na temu smanjenja rizika od katastrofa.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova, Kabinet ministarke bez portfelja i Direktorat za vandredne situacije omogućili su da se na ovaj način, kroz praksu i pokazne vježbe, na kvalitetan način edukuju djeca i nastavni kadar u cilju prevencije i zaštite od katastrofa“, kazala je Nikolić Vučinić.

Ona smatra da je takav vid kampanje i pratećih aktivnosti najbolji model u podizanju svijesti iz te oblasti.

Nikolić Vučinić je podsjetila da je povodom godišnjice obilježavanja zemljotresa 1979. godine Ministarstvo održivog razvoja i turizma organizovalo distribuciju informativnog materijala djeci na pomenutu temu.

„Svaka slična aktivnost, koja ima u cilju informisanje djece o ponašanju u vandrednim situacijama, kod nas će naići na punu podršku“, poručila je Nikolić Vučinić.

Najčitanije