fbpx
Naslovnica Crna Gora Prelazna vlada i vanredni parlamentarni izbori jedino rješenje

Prelazna vlada i vanredni parlamentarni izbori jedino rješenje

Podgorica, (MINA) – Crna Gora nalazi se u najvećoj krizi od uvođenja višestranačja i jedino rješenje je formiranje prelazne Vlade ograničenog mandata sa zadatkom organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora, ocijenila je opozicija.

Iz opozicije su u zajedničkom saopštenju naveli da se Crna Gora nalazi na raskrsnici između nacionalne i građanske, teokratske i sekularne, srednjevjekovne i savremene države.

“Sve parlamentarne opozicione stranke postigle su dogovor u cilju daljeg djelovanja čiji je cilj da odbrani građanski i sekularni karakter države i njenu spoljnopolitičku orjentaciju koja je usmjerena ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji (EU)”, kaže se u saopštenju.

Iz opozicije su rekli da su dešavanja u Crnoj Gori odavno prerasla političke razlike ili partijske interese.

“Stoga, cijenimo potrebnim kreiranje evropske platforme na koju su dobrodošli svi”, navodi se u zajedničkom saopštenju opozicije.

Ističe se da svaka politička stranka, nevladina organizacija, grupa građana i pojedinac, koji dijeli vrijednosti građanske, evropske i antifašističke Crne Gore, ima obavezu da se usprotivi naletu fašizma i velikodržavne politike pod kojim se država nalazi i odbrani pravo na odlučivanje o sopstvenoj budućnosti.

“Izlaz iz nezapamćene krize je formiranje prelazne Vlade ograničenog mandata sa zadatkom organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora na kojima bismo odbranili vrijednosti koje su osnov savremene Crne Gore”, kazali su iz opozicije.

Oni su naveli da je sve što se dešavalo prethodnih dana, pogotovo 5. septembra na Cetinju, pokazalo da Crna Gora ima marionetsku Vladu, koja je u potpunosti instrumentalizovana u službi tuđih, antidržavnih i anticrnogorskih interesa.

“Minuli događaj nije predstavljao vjerski obred, već novu stanicu velikodržavne, odnosno velikosrpske ofanzive čiji je cilj da obezliči Crnu Goru i potre sve njene temeljne vrijednosti”, kaže se u saopštenju.

Iz opozicije su kazali da je reakcija građana Cetinja i većinske Crne Gore bila usmjerena na zaštitu časti i dostojanstva države.

Prema njihovim riječima, građanski otpor spriječio je državno poniženje koje su planirali zvanični Beograd i aktuelna vlast.

“Aktuelnom Vladom trenutno upravlja čovjek kod koga ne postoji osnovna moralna, lična i državnička odgovornost i koji je spreman da po cijenu ljudskih žrtava ispunjava zahtjeve svojih nalogodavaca, a sve u cilju stvaranja “srpskog sveta”, navodi se u saopštenju.

U opoziciji smatraju da je stanje u zemlji dramatično.

Pandemija, kako su rekli, svakog dana odnosi desetine života.

“Svakog mjeseca je hiljadu i više nezaposlenih, ne zna se ko komanduje službama bezbjednosti, institucije ne funkcionišu, a predsjednik Vlade (Zdravko Krivokapić) prijeti građanima kako će se policijska represija od 5. septembra ponavljati”, kaže se u saopštenju.

Iz opozicije su kazali da se prvi put nakon 90-tih godina manjinski narodi osjećaju ugroženim i kao građani drugog reda, dok se njihovo prisustvo u državnoj upravi svodi na minimum.

Prema njihovim riječima, Crna Gora je od faktora stabilnosti i dobrosusjedskih odnosa postala gorući problem u regionu i kao takva je predmet sve češćih diskusija u međunarodnim krugovima.

“EU integracioni put stagnira, na dnu je agende trenutne većine, u kojoj dominantni dio suštinski preferira promjenu spoljnopolitičkog kursa države”, navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je pozicija Crne Gore u NATO-u poljuljana aktivnostima Vlade, koje se odnose na curenje podataka, kalkulacije pod pritiskom Demokratskog fronta (DF) oko slanja vojske u određene misije.

“Crna Gora već mjesecima nema ministra pravde, predsjednik Vlade praktično ni sa kim ne komunicira, pokušava da uzurpira nadležnosti bezbjednosnog sektora, dok kapitalnih investicija nema ni u najavi”, kaže se u saopštenju.

Iz opozicije su naveli da se svi politički akteri u parlamentarnoj većini nalaze u međusobnim svađama.

Kako su naveli, dok DF i dalje bojkotuje parlament, čime je u potpunosti blokiran zakonodavni postupak, URA prijeti obaranjem Vlade.

“Sve gore navedeno samo je dio haotičnog stanja u kojem se Crna Gora trenutno nalazi, a koje predstavlja najveću krizu od uvođenja višestranačja”, smatraju u opoziciji.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

U Crnoj Gori najveća 14-dnevna incidencija novih slučajeva na 100k stanovnika

Podgorica, (MINA) – U regionu je najveća četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva infekcije koronavirusom na...