fbpx
NaslovnicaCrna GoraPovećati mobilnost studenata i akademskog osoblja

Povećati mobilnost studenata i akademskog osoblja

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete nastojaće da poveća odlaznu i dolaznu mobilnost za studente i akademsko osoblje, poručila je direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović.

Ona je agenciji MINA kazala da je internacionalizacija jedan od bitnijih ciljeva u visokom obrazovanju.

“Svake godine imamo sve veći broj programa u kojima Crna Gora učestvuje, i sve veći broj stipendija koje dodjeljuju strane vlade”, kazala je Kurpejović.

Ona je rekla da je značajno učešće u programima, kao što je Erasmus plus, na osnovu kojeg ustanove zaključuju sporazume sa drugim ustanovama koje koriste taj program.

Prema njenim riječima, Crna Gora ima i druge multilateralne programe koji obezbjeđuju razmjenu za crnogorske studente, a jedan od najpoznatijih je Cepus program.

“Preko Cepus programa, studenti osnovnih studija imaju mogućnost da borave u jednoj od zemalja potpisnica ovog programa od tri do deset mjeseci, dok student magistarskih i doktorskih studija mogu da borave od mjesec do tri”, kazala je Kurpejović.

Kako je rekla, Cepus najviše pruža mogućnosti za strane studente da borave u Crnoj Gori, jer ne predstavlja puno odsustva.

“Mi i za crnogorske studente i za studente koji dolaze obezbjeđujemo određeni džeparac, za one koji dolaze kod nas obezbijeđujemo i smještaj i ishranu“, kazala je Kurpejović.

Kako je objasnila, zemlja domaćin u obavezi je da da po principu reciprociteta obezbijedi sve uslove za cnogorske studente.

Prema njenim riječima, svake godine je sve veći broj programa u kojima Crna Gora učestvuje, kao i stipendija koje dodjeljuj strane vlade.

“Broj studenata koji koriste ove programe veći je iz godine u godinu, a ove godine je 100 crnogorskih studenata koristilo Cepus program”, kazala je Kurpejović.

Kurpejović je rekla da je pored Cepusa programa, studentima interesantan i Erasmus plus.

“On je najatraktivniji zbog tih mjesečnih nadoknada za naše studente, odvija se preko posebnih programa mobilnosti koje zaključuje naša ustanove”, kazala je Kurpejović.

Ona je kazala da aplikacije za popunjavanje ovog programa nije jednostavna ali da svaka ustanova ima kancelariju za međunarodnu saradnju gdje se mogu dobiti bliže informacije.

Kako je rekla, osim ovih programa, postoje istipendije stranih vlada, kojih je svake godine sve više.

Za crnogorske studente, kazala je Kurpejović, najinteresantnije su stipendije Kine, Mađarske, Rusije, Italije, Slovenije i Hrvatske.

“Kroz ovaj program imaju mogućnosti da završe komplet studije osnovne, master ili doktorske, u zavisnosti od samog konkursa, i to pruža priliku da crnogorski studenti, osim što su su prilici da usavrše svoje znanje i steknu neke nove vještine, nauče jezik, upoznaju novu kulturu”, kazala je Kurpejović.

Ona je poručila svim studentima da prate sajt Ministarstva, gdje mogu vidjeti sve detalje koje se odnosena na konkurse.

“U cilju dodatne motivacije studenata, Ministarsvo svake godine ima i poseban konkurs za sufinansiranje putnih troškova u iznosu do 200 EUR, za sve one koji dobiju neku od stipendija”, kazala je Kurpejović.

Najčitanije

policija, saobraćajne nezgode u Crnoj Gori

Za 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 13 saobraćajnih...