fbpx
NaslovnicaCovid19Popović Samardžić: Crna Gora nema kontrolu nad epidemijom

Popović Samardžić: Crna Gora nema kontrolu nad epidemijom

Podgorica, (MINA) – Crna Gora duži vremenski period nema kontrolu nad epidemijom koronavirusa, o čemu svjedoči podatak iz primarne zdravstvene zaštite da se sve više pacijenata sa upalom pluća liječi u kućnim uslovima, smatra epidemiološkinja Milena Popović Samardžić.

Ona je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazala da se pacijenti sa obostranom upalom pluća i padom saturacije liječe u kućnim uslovima.

“To vam je dobar pokazatelj koliko je sve izvan kontrole. Ljudi su premoreni, do skoro je bilo 12 ljekara koji su tokom deset dana brinuli o 5,5 hiljada zaraženih u Podgorici”, kazala je Popović Samardžić.

Na pitanje da li se bira između zdravlja i ekonomije, ona je istakla da Crna Gora nema izbor između te dvije opcije, koje je “neko lažno nametnuo”.

“Mi smo zemlja koja se oslanja na uslužni sektor, koji nemamo ako imamo ovoliki zdravstveni problem, mi nemamo ni ekonomiju ako imamo ovakav javno-zdravstveni sistem“, kazala je Popović Samardžić, prenosi Portal RTCG.

Kako je navela, sve zemlje koje su dobre u kontroli epidemije, to su jedine zemlje koje su uspjele da sačuvaju pokazatelje ekonomske stabilnosti.

Komentarišući mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), Popović Samardžić je kazala da bi mjere trebalo uvoditi i evaluirati nakon određenog perioda, a javnost upoznavati sa njihovim efektima.

Prema njenim riječima, jaz između NKT-a i Instituta za javno zdravlje je primjer jaza između politike i struke, „pa bi trebalo izabrati da li ćemo se voditi politikom i interesnim sferama pojedinih struktura, ili javno-zdravstvenim problemom i mišljenjem stručne javnosti“.

“Kao posljedica toga imamo ovakve rezultate, lutamo između prioriteta jedne strukture, pa druge strukture, povlađivanje jednoj, pa drugoj strukturi. Mi konstantno saniramo štetu zbog lutanja u strategiji”, istakla je Popović Samardžić.

Najčitanije