fbpx
NaslovnicaCrna GoraTužilaštvo da provjeri prijetnje Đeljošaja

Tužilaštvo da provjeri prijetnje Đeljošaja

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević očekuje da Državno tužilaštvo po službenoj dužnosti provjeri da li je predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj počinio krivično djelo kada je njemu i kolegama zaprijetio jer nijesu podržali izmjene Zakona o javnom redu i miru.

Na inicijativu poslanika Force, Gencija Nimanbegua da se u Zakon unesu odredbe koje bi onemogućile kažnjavanje Albanaca zbog korišenja zastave Albanije, Vlada je predložila izmjene. SDP je tokom glasanja u parlamentu bio uzdržan.

Đeljošaj je poručio Konjeviću, negovom kolegi Ranku Krivokapiću i poslaniku Liberalne partije Andriji Popoviću da će ostati upamćeni kao veliki neprijatelji Albanaca i da su nepoželjne osobe bilo gdje Albanci žive.

Konjević je Vijestima kazao da su manje bitne prijetnje koje mogu da imaju ličnu konotaciju i dodoa da nije podnio prijavu „jer valjda Tužilaštvo radi svoj posao po Ustavu i zakonu“.

Kako je rekao, zapanjujuća je poruka da je neko “nepoželjan na teritoriji Crne Gore gdje žive Albanci” zbog iznesenog političkog mišljenja u Skupštini.

„Ona direktno podriva građanski koncept države koji je Ustavom definisan i njen teritorijalni integritet. Crna Gora je nedjeljiva i svako, bez obzira na nacionalno, vjersko ili političko opredjeljenje, slobodan je na svakom pedlju njene teritorije, rekao je Konjević.

On navodi da je SDP bio protiv da se pitanja zaštite državnih simbola i upotrebe nacionalnih simbola manjinskih naroda rješavaju ubrzanom procedurom.

“Ukazali smo da je i najava resornog ministra bila da će ti zakoni biti do marta u skupštinskoj proceduri. Dakle, ne rješavati ova osjetljiva pitanja na brzinu amandmanskim djelovanjem nego sistemskim zakonima kroz dijalog i javnu raspravu“, istakao je Konjević.

Na pitanje da li će zbog prijetnji zaobilaziti većinske albanske zajednice, Konjević je rekaoda neće.

„To je pojedinačan stav jednog političara, a ubijeđen sam ne i stav ozbiljnih predstavnika albanskih nacionalnih partija. Ali vrlo politički opasan jer ima obrise šovinizma. Zamislite kako bi zvučalo da je neko rekao gospodinu Đeljošaju ono što je on rekao nama. SDP bi takve izjave javno osudio. Vjerujem i Vlada, resorni ministar i Skupština“, rekao je Konjević.

On je dodao da se na izjavu Đeljošaja Vlada, resorni ministar, Skupština i vladajuće partije nijesu oglasile za iskazom osude.

„Bio bih šokiran da svojim ćutanjem odobraju ovakve stavove”, rekao je Konjević.

Upitan da li je opasnost od državnog bankrota, razmirice u vrhu DPS-a ili nešto treće razlog što ta partija i njeni koalicioni partneri, Vlada, predsjednik države dižu tenzije stalnim otvaranjem nacionalnih tema, Konjević je podsjetio da se SDP od osnivanja zalagao za koncept građanske države u kojem će svi bez obzira na njihovo nacionalno, vjersko ili drugo opredjeljenje imati jednaka prava.

“Crna Gora ima budućnost samo kao građanska i demokratska država utemeljena na vladavini prava i poštovanju svakog pojedinca“, ocijenio je Konjević.

Najčitanije