fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPolitički akteri da ne naglašavaju identitetsku polarizaciju

Politički akteri da ne naglašavaju identitetsku polarizaciju

Podgorica, (MINA) – Crnogorska politička scena je polarizovana u pogledu nacionalnog identiteta, poručili su iz Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), pozivajući političke aktere da ne naglašavaju tu polarizaciju.

Kako se navodi u nacrtu izvještaja o monitoringu država članica Savjeta Evrope, PSSE je zabrinuta zbog povećanja polarizacije crnogorske političke scene po pitanju nacionalnog identiteta u državi koja je do sada uspijevala da, u velikoj mjeri, ograniči takve tenzije.

PSSE je, kako prenosi Pobjeda, pozvala različite političke formacije i lidere da ne naglašavaju tu polarizaciju, već da pomognu u smanjenju njenog intenziteta.

Iz PSSE su pozdravili, kako su kazali, konstruktivnu saradnju vlasti i Venecijanske komisije na razmatranju izmjena i dopuna Zakona o državnom tužilaštvu i nacrta Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

“Međutim, primjećujemo da obnavljanje članstva svih članova Tužilačkog savjeta i imenovanje pet novih članova, prostom većinom u crnogorskom parlamentu, predstavljaju rizik za nezavisnost Savjeta”, kaže se u dokumentu.

Iz PSSE su pozvali crnogorski parlament da osigura da pet novih članova Tužilačkog savjeta budu imenovani na osnovu njihove stručnosti i da budu percipirani kao politički neutralni.

Kako se navodi u dokumentu, ta Skupština je u aprilu prošle godine, na osnovu izvještaja koji su pripremli izvjestioci PSSE za Crnu Goru, usvojila Rezoluciju 2374 (2021) o postmonitoring dijalogu sa Crnom Gorom.

“Nakon njihovog predloga, smatralo se da u oblastima nezavisnosti pravosuđa, povjerenja u izborni proces, situacije u medijima i borbe protiv korupcije, napredak nije bio dovoljno opipljiv da bi se dijalog priveo kraju”, kaže se u izvještaju.

Izvještaj o monitoringu, koji je sačinio poslanik PSSE Mihael Jansen, PSSE će razmatrati na sjednici od 24. do 28. januara.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije